جواب آزمایش کولپوسکوپی
کولپوسکوپی چیست ؟ در مقالات پیشین در رابطه با کولپوسکوپی صحبت کردیم ، در ادامه بیشتر به بررسی یافته های حاصل از کولپوسکوپی و نتایج آن می پردازیم اگر شما هم با این روش تشخیصی و درمانی آشنایی ندارید توصیه می کنیم ادامه مطلب را مطالعه کنید .
اپی تلیوم Acetowhite
اپیتلیومی است که پس از آغشته شدن به استیک اسید به رنگ سفید در می آید . استفاده از استیک اسید ، پروتئین های هسته و سیتوپلاسم را منعقد کرده و آن را به صورت مات و سفید رنگ در می آورد . استیک اسید بر اپی تلیوم بالغ مولد گلیکوژن اثری ندارد زیرا اسید به زیر ثلث خارجی اپی تلیوم نفوذ نمی کند . این نواحی در کولپوسکوپی ، صورتی رنگ به نظر می رسند .
سلول های دیس پلاستیک بیش از بقیه ، تحت تاثیر قرار می گیرند . این سلول ها هسته هایی بزرگ و مقادیر زیادی کروماتین داشته و هنگاl شروع علائم متاپلازی ، مختصری سفید به نظر می رسند . از انجا که اپی تلیوم متاپلاستیک ، بسیار نازک است، به اندازه CIN ، اوپاک یا سفید نشده بلکه خاکستری و صفحه ای شکل دیده می شود .
لکوپلاکی
از نظر لغوی به معنی پلاک سفید بوده و از نظر کولپوسکوپیک به اپی تلیومی که قبل از بکار گیری استیک اسید ، سفید رنگ بوده است ، گفته می شود . لکوپلاکی با ایجاد یک لایه کراتین بر سطح اپی تلیوم شکل می گیرد . سلول های نابالغ اپیتلیوم اسکواموس، پتانسیل تبدیل به سلول های مولد کراتین یا سلول های مولد گلیکوژن را دارند . در واژن و سرویکس ، روند نرمال تمایز به سمت تولید گلیکوژن می باشد . لکوپلاکی عوامل ایجاد کننده عبارتند از: HPV، CIN کراتینیزان ، کارسینوم کراتینیزان ، ترومای مزمن ناشی از دیافراگم ، تامپون یا پساری و رادیوتراپی
شایع ترین عامل لکوپلاکی ، عفونت HPV است .
به دلیل انکه در کولپوسکوپی ، رویت ساختار های عروقی زیرین از ورای لایه ضخیم کراتینی ممکن نیست ، باید این نواحی را جهت رد کارسینوم کراتینیزان تحت بیوپسی قرار دارد .
ارتباط یافته های کولپوسکوپی
در صورت همبستگی نتایج سیتولوژی و بیوپسی، می توان از تشخیص بدترین نوع ضایعه ، اطمینان حاصل نمود . چنانچه سیتولوژی، ضایعه مهمتری را نسبت به هیستولوژی نشان می دهد ، بیمار باید در صورت ضرورت تحت ارزیابی و بیوپسی بیشتر قرار گیرد .
درمان
در زنان دچار ASC-US در صورت کاربرد روش سیتولوژی بر پایه مایع، تست DNA ی HPV روش ارجح می باشد . زنان با نتیجه تست مثبت باید برای کولپوسکوپی ارجاع شوند و زنان با نتیجه تست منفی باید سالانه تحت بررسی سیتولوژیک قرار گیرند .
زنان دچار ASC-H از تست HPV سود نمی برند و باید برای کولپوسکوپی ارجاع شوند .
خلاصه مطلب
بیماران دچار بیماری های سیستمیک مزمن همراه با سرکوب ایمنی ممکن است به طور مزمن ، ابنرمالیته های پایدار با درجه پایین داشته باشند . در این موارد درمان های تخریبی نظیر کرایوترای یا لیزر به روش های اکسیزیونال مانند LEEP ارجحیت دارد .
کرایوسرجری، کم هزینه بوده و کاربرد آن ، آسان است . معایب آن شامل کم بودن نمونه بافتی ، ناتوانی در تطبیق با سایز ضایعه و ترشح واژینال پس از درمان می باشند . در صورت رضایت بخش نبودن یافته های کولپوسکوپی ، نباید درمان تخریبی انجام شود .
با تشکر مدیریت سایت دکتر اعظم السادات مهدوی ، جراح و متخصص زنان و زایمان