
فریز کردن تخمکها یکی از روشهای حضوری در تلقیح مصنوعی است که به زوجهایی که به دلایل مختلفی نمیتوانند به طور طبیعی بچه داشته باشند، کمک میکند تا فرصت باروری خود را افزایش دهند. با فریز کردن تخمکها، میتوان این امکان را فراهم کرد که تخمکها برای مدت طولانیتری نگهداری شوند و در زمان مناسب برای تلقیح استفاده شوند. در این مقاله، ما به شما نحوه فریز کردن تخمکها برای باروری و مراقبتهای لازم پس از فریز کردن آنها را توضیح میدهیم. با رعایت این موارد، می توانید بهترین استفاده را از تخمکهای فریز شده برای باروری کنید و از کیفیت و خواص آنها لذت ببرید.
علت انجام فریز کردن تخمک
فریز کردن تخمک در ارتباط با باروری مردان نیست بلکه در فرآیند باروری زنان بسیار مهم است. در روشهای تلقیح مصنوعی، تخمکها از بدن زن جدا میشوند و پس از بررسی و تقویت، به صورت خارج از بدن زن، برای تلقیح با اسپرم مرد، استفاده میشوند. در این روش، فریز کردن تخمکها به منظور نگهداری آنها برای مدت طولانیتر به منظور استفاده در آینده، مورد استفاده قرار میگیرد.
این روش به عنوان یک روش نوین در تلقیح مصنوعی به کار گرفته میشود و به زوجهایی که به دلایل مختلفی نمیتوانند به طور طبیعی بچه داشته باشند، کمک میکند تا فرصت باروری خود را افزایش دهند. با فریز کردن تخمکها، میتوان این امکان را فراهم کرد که تخمکها برای مدت طولانیتری نگهداری شوند و در زمان مناسب برای تلقیح استفاده شوند.
نحوه فریز کردن تخمک ها
نحوه فریز کردن تخمکها برای باروری به دو مرحله اصلی تقسیم میشود: مرحله آمادهسازی تخمکها و مرحله فریز کردن آنها. در زیر نحوه انجام این دو مرحله را توضیح میدهیم:
۱. مرحله آمادهسازی تخمک ها
– ابتدا باید به یک مرکز تلقیح مصنوعی مراجعه کرده و با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا فریز کردن تخمک مناسب برای شما است یا خیر.
– قبل از جمعآوری تخمکها، باید داروهای مناسب برای تحریک تخمکها توسط پزشک تجویز شود تا تخمکهای بیشتری در یک دوره تحریک تخمکها تولید شود.
– پس از تحریک تخمکها، پزشک شما با استفاده از روشهای خاص، تخمکهای شما را جمعآوری میکند.
۲. مرحله فریز کردن تخمک ها
– پس از جمعآوری تخمکها، برای فریز کردن آنها باید به یک مرکز حفظ و نگهداری تخمک مراجعه کنید.
– تخمکهای جمعآوری شده، با استفاده از روش فریز کردن بازماندگی آب، در دمای منفی ۱۹۶ درجه سانتیگراد نگهداری میشوند.
– در این مرحله، یک ماده حفظ کننده به نام گلیسرول به تخمکها اضافه میشود تا بهترین شرایط نگهداری را داشته باشند.
– پس از فریز کردن، تخمکها به صورت منفرد در لولههای فریزر قرار میگیرند و برای مدت طولانیتری نگهداری میشوند.
در نهایت، برای استفاده از تخمکهای فریز شده، باید آنها را با استفاده از روشهای خاصی که توسط پزشک شما تعیین میشود، بازگردانده و برای تلقیح با اسپرم مرد مورد استفاده قرار دهید.

عوارض فریز کردن تخمک ها
هر روشی دارای مزایا و معایب و یا عوارضی است. دکتر اعظم اسادات مهدوی در خصوص عوارض این روش مواردی را بیان می کنند.
انجماد تخمک ها خطرات مختلفی دارند. از جمله این عوارض :
شرایط استفاده از داروهای باروری در فریز کردن تخمک ها
درموارد نادر ممکن است استفاده از دارو های باروری تزریقی مانند تحریک کننده ها، هورمون ها و فولیکول های مصنوعی، باعث شود تا تخمدان ها متورم و دردناک شوند. علائم این عارضه، درد های شکمی، نفخ، حالت تهوع، اسهال و استفراغ می باشد.
برداشتن تخمک برای فریز
به ندرت از سوزن آسپیراسیون برای برداشتن تخمک ها استفاده می شود که این خود سبب خونریزی، عفونت، آسیب به روده، مثانه و یا رگهای خونی می شود.
خطرات عاطفی فریز کردن تخمک
فریز کردن تخمک ها ممکن است باعث افزایش امید به باروری در آینده شود ولی این روش تضمینی نیست.
اگر از تخمک های فریز شده برای تولید مثل استفاده می شود، خطر سقط جنین در درجه اول به سن مادر بستگی دارد. زنان دارای سنین بالا میزان سقط جنین بیشتری دارند. که عملا به دلیل داشتن تخمک های بزرگ تر است.
اقدامات قبل از فریز کردن تخمک ها
برای فریز کردن تخمک ها، باید از قبل برخی اقدامات را انجام داد تا تخمک ها در حین فریز کردن و پس از آن کیفیت خود را حفظ کنند. برخی از این اقدامات عبارتند از:
- شست و شو: تخمک ها را قبل از فریز کردن با آب خنک شسته و خشک کنید. بهتر است از ظروف پلاستیکی یا فلزی استفاده کنید که قابل شستشو باشند.
- شکستن تخمک ها: قبل از فریز کردن تخمک ها، آنها را شکسته و به صورت تکی درون پلاستیکهای مناسب قرار دهید. در صورت استفاده از تخمک های شکسته، باعث کاهش زمان نیاز برای حرارت دادن و پختن آنها میشوید.
- بسته بندی: پس از قرار دادن تخمک ها درون پلاستیک، آنها را بسته بندی کنید و به دقت برچسب بزنید. در برچسب، تاریخ و نام تخمک ها را بنویسید تا در آینده با تخمک های دیگر قاطی نشوند.
- قرار دادن در قسمت مناسب فریزر: پس از بسته بندی، تخمک ها را در قسمت مناسب فریزر قرار دهید. دمای مناسب برای فریز کردن تخمک ها یک درجه سانتیگراد یا پایینتر از آن است. بهتر است تخمک ها را در سمت پایین فریزر قرار دهید تا بهترین روشنایی داشته باشند.
- توجه به زمان: تخمک ها را برای مدت زمان مناسب فریز کنید. تخمک های فریز شده باید قبل از استفاده به صورت طبیعی در دمای اتاق به حالت قبل برگردانده شوند.
بیش تر بخوانید : لاپاراسکوپی کیست تخمدان
نحوه خارج کردن تخمک
برای خارج کردن تخمک باید فرد بیهوش و یا بی حس موضعی شود.
به طور معمول می توان این روش را در مطب متخصص و یا کلینیک انجام داد.
برای خارج کردن تخمک ها از یک معمول آسپیراسیون سونوگرافی که با یک پروب سونوگرافی به داخل واژن وارد می کنند.
سپس یک سوزن از طریق واژن ، تخمک ها استخراج می شود. هر چه تعداد این تخمک ها بیشتر باشد، درصد میزان باروری افزایش پیدا می کند.
بعد از برداشت تخمک، بیمارممکن است دچار درد و گرفتگی شدید شود. همچنین احساس فشار نیز در این ناحیه وجود دارد که طبیعی است و از بین می رود.
فریز کردن تخمک ها چگونه انجام می شود؟
پس از برداشت تخمک های زنده ، آنها را در دمای زیر صفر سرد می شوند تا تخمک ها را برای استفاده بعدی حفظ کنند.
فرایندی که معمولاً برای انجماد تخمک ها مورد استفاده قرار می گیرد ، لعاب گذاری است. غلظت بالای موادی که به جلوگیری از شکل گیری بلورهای یخ در طی فرآیند انجماد کمک می کنند که در خنک کننده های سریع استفاده می شوند.
مراقبت های بعد از فریز کردن تخمک
پس از فریز کردن تخمک، برای حفظ کیفیت آنها و افزایش احتمال موفقیت در باروری، باید مراقبتهای خاصی را انجام داد. در ادامه به برخی از این مراقبتها اشاره میکنم:
- رعایت مواد غذایی سالم: مصرف مواد غذایی سالم و تغذیهای که حاوی مقدار مناسبی از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است، میتواند به حفظ کیفیت تخمکها کمک کند.
- مصرف مکملهای غذایی: مصرف مکملهای غذایی حاوی اسید فولیک و مقادیر مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی میتواند به حفظ سلامت تخمکها کمک کند.
- استفاده از داروهای هورمونی: پزشک ممکن است برای شما داروهای هورمونی تجویز کند که به حفظ و تقویت تخمکها کمک کنند.
- انجام فعالیتهای ورزشی: ورزش منظم و ملایم میتواند به بهبود عملکرد تخمکها و بهبود باروری کمک کند.
- رعایت عوامل استرسزا: رعایت عواملی مانند خواب کافی، مدیریت استرس و کاهش مصرف مواد مخدر و الکل میتواند به حفظ کیفیت تخمکها کمک کند.
- مراجعه به پزشک: باید به صورت منظم به پزشک مراجعه کرده و بررسیهای لازم را انجام داده تا مشکلات مربوط به باروری پیشگیری شود.
در صورت داشتن علائم زیر با متخصص زنان خود تماس بگیرید:
- تب بالاتر از ۳۸.۶ درجه سانتیگراد
- درد شدید شکم
- افزایش وزن بیش از ۰.۹ کیلوگرم در ۲۴ ساعت
- خونریزی شدید واژن ( پر کردن بیش از دو پد در ساعت)
- مشکل در ادرار کردن
چه مدت میتوان تخمک های فریز شده را نگهداری کرد؟
تخمک های فریز شده می توانند برای مدتی طولانی نگهداری شوند، اما برای حفظ کیفیت و خواص آن ها بهتر است در مدت زمان مشخصی استفاده شوند. در حالت عادی، تخمک های تازه در یخچال برای ۴ تا ۵ هفته قابل نگهداری هستند، اما با فریز کردن آنها، میتوان آنها را برای مدت طولانیتری نگهداری کرد.
به طور کلی، تخمک های فریز شده باید در دمای -۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری شوند. در صورتی که تخمک ها در دمای مناسب نگهداری شوند، میتوانند حداکثر تا ۶ ماه در فریزر نگهداری شوند. با این حال، بهتر است تخمک های فریز شده را در مدت زمان کوتاهتری مصرف کرد تا بهترین کیفیت را داشته باشند.
در هر صورت، برای اطمینان از اینکه تخمک های شما هنوز قابل استفاده هستند، باید قبل از استفاده از آنها، آنها را بررسی کرده و در صورت وجود هرگونه علایم فاسد شدن یا تغییر در رنگ و بو، از استفاده از آنها خودداری کنید.
آیا فریز کردن تخمکها برای همه زوجها مناسب است؟
فریز کردن تخمکها برای همه زوجها مناسب نیست و باید به دلایلی که در زیر ذکر میشود، با دقت انجام شود:
۱. سن زن: با افزایش سن زن، کیفیت تخمکها و تعداد آنها کاهش مییابد. برای زنان بالای ۳۶ سال، فریز کردن تخمکها به دلیل کاهش کیفیت تخمکها و احتمال بالای وقوع مشکلات زایمانی، توصیه نمیشود.
۲. بیماریهای عفونی: برای زنانی که در حال درمان بیماریهای عفونی هستند، فریز کردن تخمکها توصیه نمیشود.
۳. بیماریهای تخمدان: برای زنانی که بیماریهای تخمدان دارند، فریز کردن تخمکها برای باروری پیچیده میشود و نتیجه مطلوبی به دست نمیآید.
۴. مسائل مالی: فریز کردن تخمکها هزینهبر است و برای زوجهایی که نمیتوانند هزینههای مربوط به این فرآیند را پرداخت کنند، مناسب نیست.
در هر صورت، قبل از تصمیم به فریز کردن تخمکها، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و شرایط خود را مطالعه کنید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
سخن آخر
بسته به سن شما در زمان انجماد تخم مرغ ، احتمال باردار شدن بعد از کاشت تقریباً ۳۰ تا ۶۰ درصد است. هرچه سن شما در هنگام انجماد فریز کردن تخمک ها بیشتر باشد ، احتمال ابتلا به تولد زنده در آینده کمتر می شود.
