لاپاراسکوپی رحم روشی است که جراح توسط یک دوربین می تواند داخل ناحیه شکم را ببیند. این یعنی اینکه جراح می تواند رحم (Uterus)، لوله های رحمی و تخمدان ها را مشاهده کند. با این روش می توان نواحی دیگر داخل شکم را نیز مشاهده کرد، از جمله مثانه و روده. از لاپاراسکوپی می توان برای دیگر نواحی همچون درمان چسبندگی های رحمی و عفونت های زنانه نیز استفاده نمود. در این مقاله قصد داریم در خصوص لاپاراسکوپی رحم و مزایا و نحوه چگونگی آن صحبت نماییم.
مزایای لاپاراسکوپی رحم چیست؟
یکی از پرکاربردترین روش هایی که برای جراحی تخمدان و رحم به کار می رود، لاپاراسکوپی رحم است که مزیت های زیادی نسبت به روش باز دارد. برخی از مزیت های این روش به شرح زیر است :
- در این جراحی احتمال خونریزی های شدید کاهش می یابد و در نتیجه نیاز به دریافت خون نیست.
- این جراحی با برش های کم تر و کوچک تری صورت می گیرد که در نتیجه درد کم تر و زخم زودتر بهبود می یابد.
- درد کم تر سبب می شود تا کم تر به داروها نیاز داشته باشید.
- خطر عفونت در اندام های داخلی بدن نیز کاهش می یابد.
در صورتی که احساس درد و ناراحتی در رحم خود احساس کردید و در خصوص عمل لاپاراسکوپی رحم شک و تردید دارید، می توانید فرم زیر را پر کنید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
لاپاراسکوپی رحم چه زمانی انجام می شود؟
برای اینکه تشخیص داده شود که زنان به چه علتی دچار ناباروری شده اند، لاپاراسکوپی تشخیصی صورت می گیرد. لاپاراسکوپی رحمی پس از بررسی علل ناباروری صورت می گیرد. اما در صورتی که درد و مشکلات دیگری همچون سابقه عمل جراحی از قبل وجود داشته باشد، باید لاپاراسکوپی رحمی قبل از هر اقدام دیگری صورت گیرد. لاپاراسکوپی رحمی جهت درمان موارد زیر انجام می شود :
- بستن لولههای رحم
- خارج کردن کیست تخمدان (لاپاراسکوپی کیست تخمدان)
- پیدا کردن ناحیه خونریزی داخلی یا برداشتن خونمردگی
چه کسانی کاندید مناسبی جهت لاپاراسکوپی رحم هستند؟
تشخیص اینکه چه افرادی نیاز به لاپاراسکوپی رحم دارند، توسط بهترین متخصص لاپاراسکوپی صورت می گیرند، چرا که ممکن است برخی افراد نیازی به این جراحی نداشته باشند. لاپاراسکوپی رحم روشی ایمن است که به بافت رحم آسیب نمی رساند و می تواند به طور کلی به تشخیص و درمان بیماری های مربوط به رحم بپردازد و در صورت نیاز بدین وسیله رحم از بدن خارج شود.
این روش برای برداشتن کیست و یا خود تخمدان کاربرد دارد. همانطور که گفته شد، خارج کردن رحم با لاپاراسکوپی امکان پذیر است. از این روش همچنین برای درمان سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز، سرطان سرویکس و … استفاده می شود. لاپاراسکوپی مناسب افرادی است که اضافه وزن و یا وزن بالایی دارند، چرا که با انجام جراحی بازف دچار عفونت می شوند.
چه افرادی کاندید عمل لاپاراسکوپی رحم نیستند؟
- خانم هایی که دچار بیماری های قلبی و عروقی هستند.
- خانم هایی که به بیماری های تنفسی و ریوی دچار هستند.
- خانم هایی که سابقه زایمان سزارین داشته اند.
- خانم هایی که دوران قاعدگی آن ها به پایان رسیده است. ( یائسگی )
تمامی افرادی که ویژگی های بالا را داشته باشند، نمی توانند از لاپاراسکوپی استفاده کرده و باید از دیگر روش های درمانی همچون دارو درمانی استفاده نمایند. روند بهبودی کامل دارو درمانی به نسبت لاپاراسکوپی رحم، به مراتب بیش تر و طولانی تر است. در صورتی که بیمار برای بیماری های زنان، همچون آندومتریوز و کیست تخمدان، نیاز به جراحی داشته باشد، باید با انجام روش هایی همچون MRI و اسکن اولتراسوند و یا سونوگرافی، می توانند به تشخیص بیماری ها به جای لاپاراسکوپی استفاده نمایند. باغ روش های ذکر شده می توان تصاویری از تخمدان و رحم بر روی صفحه نمایشگر مشاهده نمود. برای کسب اطلاعات بیش تر برای بهترین روش درمانی، بهتر است با یک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
لاپاراسکوپی رحمی چگونه انجام می شود؟
جراحی لاپاراسکوپی، نوعی جراحی است که باید توسط بیهوشی عمومی انجام می گیرد. این نوع جراحی در بیمارستان و مراکز جراحی صورت می گیرد. در حالیکه با یک سوزن بیهوشی انجام می شود، پزشک با استفاده از یک سوزن که مخصوص گاز کربن دی اکسید یا اکسید نیترو یا هو است را وارد شکم می کند. این گازها سبب می شوند تا یک فضای کافی زیر شکم و یا بالا بردن روده ها شود که همین سبب می شود تا نواحی تناسبی و لگن راحت تر مشاهده شود. پس از اینکه این گاز تزریق شد، سوزن ها خارج می شود.
وسیله ای به نام لاپاراسکوپ که مجهز به دوربین مینیاتوری شبیه به لوله باریک است با ایجاد یک شکاف زیر ناف شکم وارد می شود و سپس با برشی نازک دیگری در زیر شکم، وسیله باریک دیگری را وارد می کند تا بدین وسیله، اندام های داخلی شکم را بالا برده و اطراف آن ها را بررسی نماید. این برش ها معمولا بین ۰.۵ الی ۱.۵ سانتی هستند که همزمان با آن ها ماده ای توسط دهانه رحم به داخل رحم و لوله ها تزریف شده که می تواند انسداد و باز بودن لوله های رحمی را تشخیص دهد.
در صورت مشاهده مشکل حین لاپاراسکوپی توسط وسیله مخصوص جراحی که با یک برش کوچک دیگر در زیر شکم که وارد حفره لگن شده، می توان آن را همزمان اصلاح نمود.
چه بیماری هایی توسط لاپاراسکوپی رحم تشخیص داده می شوند؟
لاپاراسکوپی رحم به عنوان روش تشخیصی در برخی از بیماریها و حالات زنانه استفاده میشود. با استفاده از این روش، میتوان به تشخیص و بررسی موارد زیر پرداخت:
- تشخیص عفونتها: لاپاراسکوپی رحم میتواند برای تشخیص عفونتهای رحم و اطراف آن مفید باشد. با استفاده از لاپاراسکوپی، پزشک میتواند نمونهبرداری از بافتها، مایعات و سایر آزمایشها را انجام دهد و نتایج آنها را تحلیل کند.
- تشخیص فیبروم رحم: فیبرومهای رحمی، تودههای خوشخیمی هستند که در رحم شکل میگیرند. با استفاده از لاپاراسکوپی رحم، پزشک میتواند فیبرومها را تشخیص داده و بررسی کند. همچنین، در صورت لزوم، میتوان این تودهها را با استفاده از لاپاراسکوپی برداشت کرد.
- تشخیص تودههای بدخیم رحم: لاپاراسکوپی رحم میتواند در تشخیص و بررسی تودههای بدخیم رحمی مانند سرطان رحم مفید باشد. با استفاده از این روش، پزشک میتواند نمونهبرداری از بافتها انجام داده و آنها را برای بررسی میکروسکوپی ارسال کند.
- بررسی نارسایی تخمدان و لولههای فالوپ: لاپاراسکوپی رحم میتواند در بررسی نارسایی تخمدان و لولههای فالوپ (لولههایی که تخمک از تخمدان به رحم منتقل میکنند) کاربرد داشته باشد. این روش میتواند شکل و ساختار لولهها را بررسی کند و در صورت لزوم، ترمیم یا انجام عمل جراحی درمانی را ممکن سازد.
مهم است بدانید که لاپاراسکوپی رحم تنها یک روش تشخیصی است و در صورت تشخیص بیماریها، بسته به نوع و شدت آنها، ممکن است نیاز به درمانهای دیگری داشته باشید. همچنین، انتخاب روش تشخیصی و درمانی بستگی به تشخیص و توصیه پزشک شما دارد.
درمان هایی که با استفاده از لاپاراسکوپی رحم انجام می شوند
- هیسترکتومی یا همان برداشتن رحم با لاپاراسکوپی
- برداشتن فیبروئیدهای رحم
- برداشتن کیست های تخمدان
- برداشتن تخمدان
- انسداد جریان خون به فیبروئیدهای رحمی
- از بین بردن چسبندگی های رحمی
- تخریب بافت اندومتر
- بستن لوله های رحمی (معکوس کردن عمل پیشگیری از بارداری)
چه نتیجهای از عمل گرفته میشود؟
نتایج لاپاراسکوپی رحم به روش انجام آن بستگی دارد و نمیتوان نتیجه کلی برای این عمل بیان کرد. در بسیاری از موارد، بیماران، بعداز عمل با کمترین میزان درد بهبودی کامل پیدا میکنند. این موضوع بهخاطر برشهای کوچک و استفاده از وسایل پیشرفته است. ممکن است بعداز عمل مشکلاتی مانند سردرد، تب، حالت تهوع، خونریزی، متورم شدن برشها، کاهش ادرار و درد شدید داشته باشید که درصورت مشاهده آنها، باید پزشکتان را در جریان قرار دهید.
مراقبت های پس از عمل لاپاراسکوپی رحم
هر عملی عوارض و آسیب هایی را به بدن وارد می کند که بر اثر گذشت زمان نیز از بین می روند. از جمله آسیب هایی که این جراحی به بدن میزند، برش های ایجاد شده روی بدن است. برای کاهش درد این برش های، پزشک متخصص داروها و مسکن هایی را تجویز می نماید، در صورتی که محل برش بخیه زده شده باشد، باید این بخیه ها پس از یک الی دو هفته برداشته شوند.
گاز CO2 که برای این عمل انجام می شود، سبب درد شانه ها و دیافراگم می شود که بر اثر زمان این درد کاهش می یابد و یا به کل از بین می رود. ممکن است فرد پس از جراحی، دچار تکرر ادرار شود که این مشکل نیز پس از مدتی از بین می رود. پزشک نسبت به جراحی که انجام شده است، مشخص می کند که از چه زمانی می تواند غذا بخورد یا رانندگی کند.
نتایج جراحی لاپاراسکوپی رحم
نتایج حاصل از جراحی لاپاراسکوپی رحم، بستگی به جراح و نوع آن دارد. معمولا پس از این عمل، بیماران پس از یک روز بستری به خانه بازگشته و درد کمی دارند. در صورتی که دچار مشکلات زیر شدید، می توانید سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید :
- حالت تهوع یا استفراغ
- سردرد و تب کردن
- متورم شدن غیر طبیعی ناحیه جراحی شده
- خونریزی، ترشح و قرمز شدن هر یک از برش های کوچک برای لاپاراسکوپی
- درد بسیار شدید در ناحیه شکم
- عدم توانایی در ادرار کردن
- عدم تسکین ناحیه جراحی شده حتی با مصرف دارو
لاپاراسکوپی رحم چه تفاوتی با جراحی باز یا همان سنتی دارد؟
یکی از مهم ترین و بزرگ ترین تفاوت هایی که بین جراحی لاپاراسکوپی رحم و جراحی باز رحم وجود دارد، در میزان و اندازه برش ها بر روی بدن بیمار است. در جراحی باز رحم، جراح لاپاراسکوپی برشی به اندازه ۶ الی ۱۲ اینچ روی شکم فرد ایجاد می کند تا دید کافی داشته باشد. این در حالی است که در جراحی لاپاراسکوپی رحم، برش های کوچی که اندازه هر کدام یک تا سه سانتی است بر روی شکم بیمار ایجاد می شود. از هر یک از این برش های کوچک ۳ تا بر روی شکم زده می شود.
بهبود جای این برش ها بسیار سریع تر از برش های بزرگ تر است که در جراحی باز انجام می شود. به همین دلیل است که نیازی به بستری شدن طولانی مدت پس از لاپاراسکوپی نیست و فرد می تواند به انجام کارهای روزانه و حتی رانندگی بپردازد. با جراحی با برش های کوچک ( لاپاراسکوپی ) دوره نقاهت پس جراحی کاهش می یابد.
کلام آخر
در این مطالب، ما در خصوص اینکه لاپاراسکوپی رحم چه مزایایی به نسبت جراحی باز دارد و همچنین این جراحی چگونه و برای چه افرادی انجام می گیرد، صحبت کردیم. همچنین در خصوص اقدامات پس از آن چندین نکته را ذکر کردیم. در صورتی که هر سوالی در این خصوص داشتید، خوشحال می شویم نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.