یکی از روش های رایج تشخیص و درمان بیماری های داخلی زنان هیستروسکوپی می باشد. در این روش از یک آندوسکوپ استفاده می شود تا مشکلاتی همچون خونریزی غیر طبیعی رحم و چسبندگی رحم تشخیص داده شوند. آندوسکوپ در حقیقت یک تلسکوپ باریک است که در انتهای آن یک دوربین قرار گرفته است. تصاویر گرفته شده با استفاده از آندوسکوپ به مانیتور فرستاده می شوند تا پزشک متخصص قادر به مشاهده داخل رحم بیمار باشد. آندوسکوپ در این عمل جراحی از طریق مهبل و دهانه رحم وارد رحم بیمار خواهد شد از این رو برای انجام آن به برش پوست نیاز نخواهیم داشت.
کاربردهای هیستروسکوپی
پزشک متخصص برای درمان بسیاری از ناهنجاری های رحم و توده های رحمی ممکن است از این روش استفاده کند. گاهی اوقات برای برداشتن و خارج کردن رحم نیز انجام این روش توصیه می شود. دیگر مواردی که تشخیص آن ها با استفاده از این روش امکان پذیر است شامل موارد زیر می باشند:
- پولیپ های رحمی یا تومورهای داخل رحم
- ناهنجاری آناتومی
- زخم پس از عمل جراحی قبلی همچون انقباض و کورتاژ
از آنجا که این روش درمانی تهاجمی است و عوارض احتمالی زیادی ممکن است سلامت فرد را تهدید کنند توصیه می شود نکات مراقبتی پس از آن را رعایت نمایید. رعایت نکات مراقبتی هیستروسکوپی همچنین شانس موفقیت این عمل جراحی را افزایش می دهد. مهمترین نکات مراقبتی پس از این عمل جراحی را در ادامه به صورت مختصر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مراقبت های پس از هیستروسکوپی
به منظور تسریع روند بهبود پزشک متخصص به شما توصیه خواهد کرد تا تمام نکاتی که برای مراقبت های پس از هیستروسکوپی لازم است را با دقت رعایت نمایید. با رعایت این نکات مراقبتی می توان احتمال بروز عوارض این عمل جراحی را تا حد زیادی کاهش داد. از مهمترین نکات مراقبتی پس از این عمل جراحی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
مصرف داروهای هورمونی مهمترین نکته مراقبتی پس از هیستروسکوپی
در صورت انجام همزمان متروپلاستی و هیستروسکوپی به منظور پیشگیری از چسبندگی داخل رحمی پزشک متخصص مصرف داروهای هورمونی را برای فرد تجویز خواهد کرد. مصرف این داروها به صورت منظم در کنترل بیماری و پیشگیری از عوارض احتمالی آن نقش مهمی را ایفا می کند. همواره توصیه می شود قبل از تمام شدن داروها به منظور چکاپ و تمدید مجدد آن ها به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
به خاطر داشته باشید که مصرف داروهای مختلف پس از انجام این عمل جراحی باید تحت نظر پزشک انجام گیرد. در صورت نیاز به مصرف داروهایی همچون وارفارین یا آسپرین باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید. تنها در صورت پزشک می توان داروهای مختلف و مسکن ها را به صورت همزمان استفاده کرد. در صورتی که پس از مصرف برخی از داروهای ضد درد در معده خود درد احساس کردید بهتر است مصرف آن ها را به بعد از صرف غذا و با معده پر موکول کنید. لازم به ذکر است که سپری کردن دوره مصرفی تمامی داروها از اهمیت ویژه برخوردار است.
مراقبت های فردی پس از هیستروسکوپی
در طول عمل هیستروسکوپی به منظور باز نگه داشتن دهانه رحم برای ورود وسایل به داخل آن از وسایل مخصوص استفاده می شود. این ابزار به طور معمول برای بررسی و جراحی در رحم مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این وسایل احتمال عفونت را به دلیل وجود باکتری ها افزایش خواهد داد. به منظور پیشگیری از عفونت دهانه رحم پزشک متخصص مصرف آنتی بیوتیک و دیگر داروها را به صورت منظم و تا پایان مدت زمان تعیین شده تجویز خواهد کرد. همواره توصیه می شود تا دو هفته پس از انجام این عمل از انجام اقداماتی زیر خودداری نمایید:
- استفاده از تامپون واژینال
- انجام روابط زناشویی
- نشستن در وان
- رفتن به استخر
- گرفتن دوش واژینال
عدم انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین
یکی از عوارض موقت بیهوشی در طول عمل هیستروسکوپی احساس خستگی هنگام انجام فعالیت های روتین است. البته در این شرایط جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد و بهتر است هنگام احساس خستگی بلافاصله به استراحت پرداخته و در طول شب خواب کافی داشته باشید.
همواره به بیماران توصیه می شود تا از انجام فعالیت های شدید و ورزش های سنگین برای یک هفته پس از انجام این عمل خودداری کنید. در طول این یک هفته بهتراست تنها کارهای عادی روزانه خود را انجام دهید. در برخی شرایط ممکن است پزشک متخصص به بیمار توصیه کند به استراحت مطلق بپردازد و از انجام کارهای روزمره خودداری نماید.
کنترل خونریزی از دیگر نکات مراقبتی پس از هیستروسکوپی
پس از انجام هیستروسکوپی مشاهده میزان اندک خونریزی کاملا طبیعی است. مهمترین دلیل این خونریزی اندک ورود ابزار پزشکی به داخل رحم می باشد. این خونریزی پس از گذشت مدت زمان کوتاهی به طور خود به خود متوقف خواهد شد. در صورت ادامه یافتن خونریزی و افزایش حجم آن توصیه می شود به پزشک متخصص مراجعه کنید. این نکته را به خاطر داشته باشید که احتمال ایجاد بی نظمی در قاعدگی پس از انجام این عمل وجود دارد. تاخیر در قاعدگی پس از انجام این عمل جراحی ممکن است برای چند روز تا چند ماه باشد.
کنترل درد
از دیگر عوارض هیستروسکوپی می توان به درد و کرامپ خفیف شکم یا لگن اشاره کرد. این درد و کرامپ نیز پس از گذشت چند روز به صورت خود به خود رفع خواهد شد. گاهی اوقات پزشک متخصص برای تسکین آن ها ممکن است مصرف مسکن هایی همچون پاراستامول، استامینوفن و بروفن را تجویز کند. به خاطر داشته باشید که احتمال افزایش درد نخستین قاعدگی پس از انجام این عمل جراحی وجود دارد. به منظور کنترل این درد می توان بر اساس نسخه پزشک داروهای مسکن مصرف کرد. همواره توصیه می شود هرگونه درد غیر قابل تحمل و شدید را به اطلاع پزشک متخصص خود برسانید.
پس از هیتسروسکوپی چه غذاهایی می توان خورد؟
پس از انجام هیستروسکوپی به طور معمول رژیم غذایی خاصی تجویز نمی شود و امکان مصرف خوراکی های مختلف وجود دارد. در صورتی که به دلیل استفاده از داروهای بیهوشی احساس تهوع یا بی اشتهایی داشتید توصیه می شود مایعات شفاف و وعده های غذایی کوچک و سبک مصرف کنید. برای رفع درد معده نیز توصیه می شود غذاهای ساده یا ماست بخورید. به خاطر داشته باشید که مصرف فیبر به میزان کافی می توان از یبوست در دوران نقاهت این عمل جراحی پیشگیری کرد.