هیستروسکوپی در درمان ناباروری
جراحی هیستروسکوپی در درمان ناباروری زنان روشی موثر بوده و دارای کمترین عوارض می باشد. به دلیل تنوع روشهای ناباروری، روشهایی با بهترین نتیجه و داشتن کمترین عوارض توصیه می شود.
کاربردهای هیستروسکوپی
برای ارزیابی و تشخیص اختلالات و بیماری های داخل رحم از هیستروسکوپی استفاده می شود که مهم ترین آنها عبارتند از:
- داشتن خونریزی غیرعادی از رحم
- هیستروگرام غیرنرمال
- بیماری های مربوط به رحم
- اختلالات و ناهنجاری های رحمی
درمان ناباروری با هیستروسکوپی
برای درمان ناباروری از روشهایی نظیر جراحی لاپاراتومی و هیستروتومی استفاده می شود. هم اکنون از روش هیستروسکوپی علاوه بر تشخیص بیماری ها و اختلالات داخل رحم به درمان عوامل ناباروری می پردازد. این عوامل به شرح ذیل می باشد:
- اختلال سپتوم رحم
- مشکل انسداد لوله های رحمی
- چسبندگی در داخل رحم
- پولیپ و میوم زیر مخاطی
انجام هیستروسکوپی قبل از عمل IVF
برای انجام عمل لقاح به وسیله IVF حتما باید هیستروسکوپی انجام داد. دلیل ان اینست که رحم قبل از بارور شدن به وسیله تخم باید سالم باشد. تشخیص و بررسی سلامت رحم و تایید آن به وسیله هیستروسکوپی انجام می شود. این کار باعث شده که درصد موفقیت IVF بالا رفته و نتایج موثری ایجاد کند. با انجام هیستروسکوپی از انجام مجدد IVF جلوگیری شده و در هزینه و زمان بیمار صرفه جویی می شود.
نحوه انجام هیستروسکوپی
برای این کا لازم است شخص برای عمل باید شخص بیهوش شده یا با حسی موضعی آماده شود. وسیله مخصوصی لوله مانند که سر آن دوربینی در حجم خیلی کوچک می باشد از مجرای واژن و دهانه رحم وارد رحم می شود . تصاویری از رحم را دریافت کرده و به کامپیوتر انتقال می دهد. در صورتی که هیستروسکوپی بیماری ها و عوامل بیماری زا داخل رحم مانند فیبروئید، پولیپ، بافت اسکار، سپتوم را تشخیص داد برای درمان آن به طور همزمان اقدام می کند. درواقع این عمل هم کار تشخیص بیماری را انجام داده و هم درمان را توامان انجام می دهد. این عمل دارای عوارض کمی می باشد از جمله این عوارش نفخ و گرفتگی و عفونت کم در رحم می باشد. از مزایای این جراحی می توان به کوتاه بودن این عمل اشاره کرد که حدودا 45 دقیقه به طول می انجامد. این عمل همچنین نیاز به بستری نداشته و به صورت سرپایی انجام می شود.
درمان پولیپ های اندومتریال با هیستروسکوپی
پولیپ های اندومتریال با تحریک کردن قسمت داخلی رحم و تداخل با لانه گزینی سلول تخم در رحم مانع از بارداری شود. هیستروسکوپی پولیب های رحمی را دفع می کند و زمینه برای بارداری را برای رحم فراهم می کند. در حالت طبیعی رحم با وجود این پولیپ ها حدود 28 در صد امکان بارداری دارد در صورتیکه عدم وجود پولیپ ها به وسیله هیستروسکوپی این درصد به 63 درصد می رسد.
مراقبت های بعد از هیستروسکوپی
- احساس درد و خروج ترشحات از واژن بعد از جراحی هیستروسکوپی رحم ممکن است برای فرد وجود داشته باشد که موقت بوده و در کوتاه مت بهبود می یابد.
- از آنجائیکه در این عمل از مواد بیهوشی استفاده می شود نیاز به چند ساعت استراحت در بیمارستان دارد تا اثر داروی بیهوشی از بین رود.
- بعد از هوشیاری بیمار می تواند مایعات مصرف کند.
- تا زمان متوقف شدن خونریزی از داشتن رابطه جنسی خودداری شود.
- بعد از گذشت یک الی دو روز فرد می تواند به زندگی روزمره خود بازگردد و فعالیت های خود را انجام دهد.
- بعد از جراحی داروهایی که طبق نظر پزشک تجویز شده در زمان مقرر مصرف شود.
- نامنظم شدن پریود بعد از هیستروسکوپی طبیعی بوده و ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد .
بارداری بعد از هیستروسکوپی
یکی از شایع ترین سوالاتی که برای افراد پیش می آید اینست که امکان بارداری بعد از هیستروسکوپی وجود دارد یا نه ؟ افراد بعد از گذشت 6 الی 12 ماه از جراحی هیستروسکوپی می توانند باردار شوند.
عوارض هیستروسکوپی
هیستروسکوپی مانند هر عمل دیگر دارای عوارضی می باشد که بعد از گذشت چند روز بهبود می یابد که شامل موارد ذیل می باشد :
- خونریزی خفیف از واژن به مدت 1 الی 2 روز
- احساس درد در شکم به مدت 2 روز
- تروما در رحم که خود به خود بهبود می یابد.
هزینه عمل هیستروسکوپی
مدت زمان این جراحی کم بوده و به سرعت انجام می شود. هزینه عمل هیستروسکوپی در برخی موارد از هزینه جراحی کیست تخمدان کمتر می باشد .
درمان خونریزی شدید با هیستروسکوپی
در مواردی که فرد دچار خونریزی شدید رحمی یا لکه بینی می شود برای تشخیص و درمان از هیستروسکوپی استفاده می شود.
زمان انجام هیستروسکوپی
بعد از پایان پریود یا یک هفته بعد از پایان آن بهترین زمان برای انجام هیستروسکوپی می باشد. زیرا رحم کاملا پاک شده و برای مشاهده مناسب می باشد . پزشک برای پیشگیری از افزایش ضخامت آندومتر توصیه به مصرف قرص HD یا تزریق آمپول آگونیست GNRHاز روز 5 پریود می کند و بعد از گذشت 2 الی 3 روز از اتمام پریود برای انجام عمل مراجعه کنند. انجام این عمل برای زنان در دوران یائسگی در هر زمانی امکان پذیر و بلامانع می باشد .
برخی از خدمات دکتر اعظم السادات مهدوی ، جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی
- لاپاراسکوپی
- درمان های نازایی
- آندومتریوز
- بارداری
- بیماری های زنان
- آموزش بیماران
با تشکر مدیریت سایت دکتر اعظم السادات مهدوی ، جراح و متخصص زنان و زایمان