جراحی هیسترکتومی برای برداشتن بخشی یا کل رحم از بدن بیمار مبتلا به انواع سرطان رحم، فیبروئید شدید، درد مزمن لگن و … انجام می گیرد. برگشت سریعتر بیمار به زندگی عادی برای هر فردی نسبت به دیگری کاملا متفاوت است. یکی از عواملی که سبب می شود بیمار در مدت زمان کمتری بهبودی کامل کسب کند عملکرد وی پس از خروج از بیمارستان می باشد. برخی از ورزش های ساده به بیمار کمک می کند تا هرچه سریع تر بهبود پیدا کند و عوارض حاصل از جراحی را به میزان زیادی کاهش می دهد.
تمرین های تنفس عمیق برای بعد از جراحی هیسترکتومی
تمرین های پس از جراحی هیسترکتومی برای کاهش عوارض و بهبودی سریعتر انجام می گیرد.تمرین های تنفس عمیق یکی از ورزش های هوازی است که برای جلوگیری از بروز مشکلات در قفسه سینه انجام می شود. در مدت زمان کوتاهی پس از عمل تمرینات تنفس عمیق را آغاز کنید.
برای این کار ابتدا به پشت بخوابید در همان حال پاهای خود را به اندازه ی عرض شانه باز کنید. باید سعی کنید که بدن خود را صاف و در حالت طبیعی قرار دهید.
دست ها را روی زمین قرار دهید به نحوی که کف دست رو به آسمان باشد. اکنون کف یکی از دست های خود را بر روی شکم قرار دهید سپس ریه های خود را خالی کنید و نفس عمیق بکشید.
برای این که بتوانید عمل تنفس را به درستی انجام دهید. ابتدا تا شماره 4 بشمارید و یک دم عمیق بگیرید شکم شما پر از هوا می شود سپس به آهستگی ریه های خود را از هوا خالی کنید برای بازدم نیز تا شماره 4 بشمارید.
تمرین های گردش خون برای بعد از جراحی هیسترکتومی
بیمار پس از مدت کوتاهی از جراحی هیسترکتومی برای کاهش عوارض خطر ایجاد لخته خون در پاها باید تمرین های گردش خون را آغاز کند. برخی از تمرینات گردش خون عبارتند از :
پیاده روی : راحت ترین و قابل دسترس ترین ورزش روزانه پیاده روی است که کمک زیادی به افزایش گردش خون می کند.
حرکت دوچرخه : مدتی پس از جراحی هیسترکتومی می توانید روی زمین بخوابید و پاهای خود را از زمین بلند کنید و به آرامی حرکت دوچرخه را بزنید. این حرکت از ایجاد لخته خون در پاها جلوگیری می کند.
حرکت بالا بردن پاها : روی زمین بخوابید و هر کدام از پاها را برای مدت زمان کوتاهی رو به بالا نگه دارید.
حرکت خم کردن زانو : روی زمین بخوابید و به ترتیب هر یک از پاها را به سمت شکم و سینه خم کنید سپس دوباره به حالت اول بازگردد.
شنا : یکی دیگر از ورزش هایی که سبب افزایش گردش خون می شود شنا است. در این ورزش هیچ گونه فشاری به مفصل ها وارد نمی شود.
تمرین های قدرتی پس از جراحی هیسترکتومی
تا جایی که برایتان مقدور است تمرین های قدرتی پس از جراحی هیسترکتومی را به تاخیر بیندازید. افرادی که بدون مشورت با پزشک در طول 90 روز اول پس از جراحی ورزش های قدرتی را آغاز می کنند. خطر کشیدگی و افتادگی رحم در کف لگن را به میزان زیادی افزایش می دهند. در این صورت بیمار کنترل مثانه ی خود را از دست می دهد و دچار مشکلاتی در گوارش خود می شود.
ماهیچه ها و لگن معمولا از رحم محافظت می کنند عمل هیسترکتومی و ورزش های قدرتی موجب ضعیف شدن ماهیچه ها و لگن می شوند. می توانید تمرینات کگل را برای افزایش قدرت ماهیچه ها و لگن خود انجام دهید. برای این تمرین کافی است ماهیچه هایی که به منظور نگه داشتن ادرار و گاز است را منقبض کنید. تصور کنید یک نخ به ناف شما متصل است سپس 15 دفعه ماهیچه های خود را به مدت طولانی منقبض کنید و 50 دفعه یک انقباض سریع انجام دهید.
ورزش های میان تنه و شکمی پس از هیسترکتومی
فردی که جراحی هیسترکتومی انجام داده است باید حدالامکان ورزش های کششی از قبیل دراز نشست، بشین پاشو و … را به تاخیر بیندازد. این ورزش ها به عضلات و ماهیچه های اطراف لگن فشار وارد می کنند در نتیجه احتمال افتادگی رحم افزایش پیدا می کند. زمانی که ورزش های یوگا، پایلیت و … را آغاز کردید سعی کنید از انجام تمرین های کششی خودداری کنید. بیمار پس از هیسترکتومی باید به بدن خود استراحت بدهد تا بدن بتواند توانایی خود را بدست بیاورد.
در یک ماه نیم ابتدایی پس از عمل سعی کنید مدتی را به حالت صاف یا پهلو روی زمین دراز بکشید. یادتان باشد زمانی که به پشت و صاف روی زمین می خوابید حتما بالشی زیر پای خود قرار دهید این نوع از خوابیدن از فشار روی زخم جلوگیری می کند. چنان چه شکم شما در عمل هیسترکتومی شکافته شده است اگر به پهلو دراز می کشید بالشی مقابل خود قرار دهید تا به آن تکیه دهید.
ورزش هایی برای تقویت عضلات لگن
برخی از ورزش هایی که برای بدست آوردن قدرت عضلات لگن پس از جراحی هیسترکتومی به آن توصیه می شود عبارتند از:
حرکت پل : روی زمین دراز بکشید کف پا را روی زمین قرار دهید دست ها باید کنار بدن قرار بگیرند آنگاه باسن و شکم خود را از روی زمین بلند کنید. شانه ها باید به طور کامل و مماس با زمین باشند.
قرار دادن توپ بین دو پا : روی یک صندلی بنشینید یک توپ یا بالش را بین زانو های خود قرار دهید سپس زانوهای خود را به سمت داخل فشار دهید. هر روز 15 بار این ورزش را پس از جراحی هیسترکتومی انجام دهید.
دراز کشیدن به پهلو و بلند کردن پا : روی سمت راست بدن خود دراز بکشید و یکی از دستان خود را روی زمین دراز کنید. پای مخالف خود را بالا نگه دارید و چندین بار بالا و پایین کنید. این تمرین را روزانه 20 بار انجام دهید. سپس این تمرین در جهت مخالف بدن خود انجام دهید.
نکاتی که پس از عمل هیسترکتومی باید رعایت کنید
یکی از نکاتی که پس از جراحی هیسترکتومی باید به آن توجه کنید، تغذیه بعد از هیسترکتومی است. سعی کنید سبزیجات و پروتئین ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید. بیشتر بانوان در دوران ریکاوری هیسترکتومی دچار کاهش وزن می شوند اما بعد از این دوران به علت تحرک کم و رژیم نامناسب دچار اضافه وزن می شوند. چاقی به عضلات لگن فشار وارد می کند و موجب افتادگی رحم می شود. به هیچ وجه اجسام سنگین بلند نکنید. حداکثر وزن مجاز برای دو ماه اول پس از عمل 2 کیلوگرم است. اجسامی که از زمین بلند می کنید به هیچ عنوان نباید موجب کشیدگی در عضلات لگن شوند.