سلول های بنیادی رویانی
همانطور که از نامشان پیداست، از رویان ( جنین ) مشتق می شوند . به طور اختصاصی این سلول ها از رویان حاصل از رشد تخمک لقاح یافته در آزمایشگاه ( لقاح خارج رحمی ) حاصل می شوند و سپس جهت اهداف تحقیقاتی با کسب اجازه و رضایت والدین از آنها استفاده می کنند. رویانی که از آن سلول های بنیادی رویانی انسان مشتق می شوند ۴ یا ۵ روزه هستند. و به صورت یک توپ میکروسکوپی توخالی از سلول هایی به نام بلاستوسیست می باشد . ساختمان بلاستوسیت دارای سه قسمت است:
- تروفوبلاست، لایه ای سلولی که بلاستوسیت را احاطه ساخته است .
- بلایتو کوئل ، ناحیه توخالی درون بلاستوسیست را گویند.
- توده سلولی داخلی ، یک توده سلولی ( تقریبا ۳۰ عدد ) در یک انتهای بلاستئ کوئل است.
رشد سلول های بنیادی رویانی در آزمایشگاه
به رشد سلول ها در آزمایشگاه ، کشت سلول اطلاق می شود که دو نوع روش موجود می باشد :
- روش مکانیکی
سلول های بنیادی رویانی انسان با انتقال توده سلولی داخلی به یک ظرف کشت پلاستیک آزمایشگاه که حاوی مواد مغذی ( محیط کشت) و معمولا سطح داخلی ظرف کشت با سلول های پوست رویانس موش که فاقد قدرت تقسیم هستند ، قبلا پوشیده شده است ، منتقل می نمایند.
به لایه سلولی که قبلا ظرف کشت را پوشانده است لایه مغذی گفته می شود. دلیل پوشاندن سطح درونی ظرف کشت با این سلول ها، فراهم آوردن یک سطح چسبنده برای سلول های توده سلولی داخلی جهت اتصال می باشد . علاوه بر این سلول های مغذی مواد لازم جهت تغذیه سلول ها را به محیط کشت رها می سازند . اخیرا دانشمندان روش هایی را ابداع کرده اند که بدون استفاده از سلول های مغذی موش و با استفاده از فاکتورهای رشد سلولی بتوان سلول های بنیادی رویانی را رشد داد. این یک پیشرفت علمی قابل توجه است ، چرا که می توان از خطر انتقال ویروس یا دیگر ماکرومولکول توسط سلول های موش به سلول های انسان ممانعت کرد.
-
روش Immunosurgical
در این روش خود بلاستوسیست کامل را به ظرف کشت حاوی محیط کشت و پوشیده شده از لایه مغذی منتقل گردانیده و با استفاده از آنتی بادی بر علیه سلول های تروبلاست و کمپلمان، سلول های تروفوبلاست را لیز نموده و توده سلولی آزاد شده در سطح ظرف کشت رشد می نماید .
در هر دو روش کشت، توده سلولی این تمایل را دارد که در کف ظرف کشت خود را پهن کند و سپس این سلول ها تقسیم شده و بعد از چندین روز در تمامی سطح ظرف تکثیر و پراکنده می شوند.
برخی از خدمات دکتر اعظم السادات مهدوی ، جراح و متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی
- لاپاراسکوپی
- درمان های نازایی
- آندومتریوز
- بارداری
- بیماری های زنان
- آموزش بیماران
با تشکر مدیریت سایت دکتر اعظم السادات مهدوی ، جراح و متخصص زنان و زایمان