برنامه غذایی دوران بارداری
آیا می دانستید تغذیه در بارداری در سلامت جنین مهم می باشد ؟ آیا تغذیه در بارداری برای زیبایی کودک موثر می باشد ؟ در اینجا به تغذیه دوران بارداری در سه ماهه اول ، تغذیه دوران بارداری در سه ماهه دوم ، تغذیه دوران بارداری در سه ماهه سوم می پردازیم.
در بارداری چه بخوریم ؟
مادران در دوران بارداری نیاز به تغذیه بهتر و دریافت انرزی بیشتری دارند . توجه مادران باردار به تغذیه صحیح ، علاوه بر بعد حفظ سلامت مادر در دوران بارداری و پس از آن شیر دهی ، از نظر تامین مواد مغذی مورد نیاز جنین نیز اهمیت دارد . در طول بارداری حتی اگر مادر به اندازه کافی از مواد غذایی مناسب استفاده نکند ، جنین بخشی از مواد مورد نیاز خود را از ذخایر بدن مادر تامین می کند و سلامتی خود مادر نیز به مخاطره خواهد افتاد . بنابراین اگر مادر باردار تغذیه مناسبی نداشته باشد ، هم به خود و هم به جنین صدمه زده است.
تغذیه دوران بارداری در سه ماهه اول
لازم است مادر باردار در طی سه ماهه دوم و سوم هر روز ۳۰۰ کالری بیشتر از زمان قبل از بارداری مصرف کند . آنچه که در تغذیه مادر باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی می باشد . نکته مهم اینست که مادر باردار هرگز نباید در دوران بارداری رژِم لاغری بگیرد . گاهی تا چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن شیر توسط مادری که فرزندش را با شیر خود تغذیه می کند موجب می شود کودک دچار نفخ شکم ، دل درد ، بی قراری ، ضایعات پوستی و اسهال شود . برای اطمینان از این موضوع لازم است مادر شیرده به مدت دو هفته هیچ محصول لبنی را مصرف نکند و سپس یکی یکی انواع محصولات لبنی را استفاده و واکنش کودک را مشاهده کند و در صورت واکنش کودک لازم است مادر ماده غذایی را مصرف ننماید .
برنامه غذایی دوران بارداری
زنان باردار هم باید مانند سایر افراد خانواده هر روز از ۴ گروه اصلی مواد غذایی استفاده کنند .
چهار گروه اصلی مواد غذایی عبارتند از :
- نان و غلات
- میوه ها و سبزی ها
- شیر و لبنیات
- گوشت ، تخم مرغ ، حبوبات و مغزها
در دوران بارداری باید مصرف غذاهای چرب ف شیرین ، شور ، محدود شود و روزانه ۶-۸ لیوان مایعات مصرف شود . مصرف مایعات و سبزیجات به مقدار زیاد در طول بارداری سبب پیشگیری از عوارض شایعی همچون یبوست خواهد شد .
تغذیه دوران بارداری ماه به ماه
انواع نان، برنج ، ماکارونی ، رشته ، گنذم ، جو و ذرت از این گروه می باشند . مقدار توصیه شده از مواد غذایی این گروه ۷-۱۱ سهم در روز است . که هر سهم معادل ، یک برش نان سنگک ، تافتون یا بربری به اندازه یک کف دست ( حدود ۱۰*۱۰ سانتی متر یا حدود ۳۰ گرم ) یا ۴ برش نان لواش ، یک لیوان غلات پخته مانند برنج یا ماکارونی یا نصف لیوان غلات خام می باشد . غلات منابع خوب تولید انرژی هستند و به سرعت در بدن مصرف شده و انرژی لازم را تامین می کنند . همچنین غلات سبوس نگرفته سرشار از فیبر هستند . فیبر در تنظیم حرکات روده ها و پیشگیری از یبوست که در دوران بارداری شایع است ، نقش دارد .
پروتئین ، آهن و ویتامین های گروه B از دیگر ترکیبات موجود در این گروه مواد غذایی هستند . نقش این ترکیبات در بدن ، رشد و سلامت سیستم عصبی می باشد .
توصیه هایی به مادران باردار
به مادران باردار و شیر ده توصیه می شود :
- از غلات پرفیبر و نان سبوس دار مانند سنگک، تافون و بربری استفاده کنند .
- می توانند از غلات حجیم شده مانند شیرین گندمک به همراه شیر استفاده کنند .
- بهتر است برنج را به همراه حبوبات مصرف کنند .
- بطور کلی مخلوط غلات و حبوبات مانند عدس پلو ، لوبیا پلو ، عدسی با نان و خوراک لوبیا با نان ، پروتئین مطلوبی را برای بدن مادر باردار و شیر ده تامین می کند .
ماه دوم بارداری چه میوه ای بخوریم
سبزی ها و میوه های خام تامین کننده ویتامین C و ویتامین A و انواع ویتامین های گروه B و مقداری آهن مورد نیاز بدن هستند . هرچه یک ماده غذایی گیاهی رنگ تیره تری داشته باشد ( اعم از سبز ، نارنجی ، یا قرمز ) از نظر ویتامین A غنی تر است .
مطالب مرتبط با این مقاله :