زایمان سزارین نوعی عمل جراحی است که در آن با برش دادن بخشی از پوست شکم، رحم باز شده و بعد از اینکه مادر تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد یا از ناحیه کمر بی حس می شود، جنین به دنیا می آید. شیوه زایمان سزارین به صورت بریدن جداره شکم (لاپاراتومی) و جداره رحم (هیستروکتومی) می باشد. در صورتی که هیستروکتومی برای بار اول انجام شود سزارین را اولیه، و در صورتی که برای بار دوم یا چندم انجام شود، سزارین را ثانویه می نامند.
در صورتی که این عمل در زمان زایمان سزارین صورت گیرد، با عنوان هیستروکتومی سزارین و در صورتی که مدت کوتاهی پس از زایمان طبیعی انجام شود، هیستروکتومی پس از زایمان نامیده می شود. بسیاری افراد برای اینکه دردی در هنگام زایمان نداشته باشند به سراغ این جراحی می روند. بعد از زایمان سزارین، فرد دچار درد و ناراحتی می شود.
طی سال های اخیر میزان زایمان سزارین افزایش یافته و کسب اطلاعاتی در این زمینه و مراقبت های بعد از آن می تواند بسیار مفید باشد.
چه عواملی سبب می شود تا زایمان سزارین صورت بگیرد؟
عواملی که زایمان طبیعی را منجر به سزارین می کند :
- کاهش ضربان قلب جنین
- جدا شدن جفت
- افزایش فشار خون مادر
- تغییر غیر طبیعی موقعیت جنین در شکم مادر
- بزرگی سر نوزاد نسبت به لگن مادر
- مشکلاتی در بند ناف و جفت
- نارس یا دیررس بودن رشد جنین
- جنین مبتلا به RH خون
- چند قلویی جنین
- سابقه سزارین در زایمان قبلی
- چسبندگی جفت
سزارین نوعی عمل جراحی است که در آن با برش دادن بخشی از پوست شکم، رحم باز شده و بعد از اینکه مادر تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد یا از ناحیه کمر بی حس می شود، جنین به دنیا می آید.
زایمان سزارین در چند هفتگی انجام می شود؟
با وجود تمام عوارضی که ممکن است در حاملگی وجود داشته باشد، باز هم پزشکان تمام تلاش خود را می کنند تا بعد از هفته ۳۷ ام بارداری زایمان سزارین را انجام دهند. البته این تا جایی ممکن است که به مادر و کودک آسیبی نرسد. رشد هر نوزادی با نوزاد دیگر متفاوت است و ممکن است برخی خانم ها زایمان زودرس داشته باشند. نگرانی های زایمان زودرس حتی تا هفته ۳۹ ام نیز ادامه دارد. به همین دلیل است که نوزادانی که قبل از هفته ۳۹ ام متولد می شوند، ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشند.
و اما در خصوص نوزادانی که دیرتر از زمان موعد متولد می شوند، در رشد آن ها تاخیر وجود دارد که حتی ممکن است تا دو سالگی نیز این روند ادامه داشته باشد، از جمله حرف زدن و صحبت کردن کودک. به همین دلیل توصیه ما این است که در صورت عدم مشکل پزشکی یا اورژانسی، حالت های ناخوشایند بارداری را تحمل کرده و بگذارند تا فرزند آن ها در سن ۳۹ هفتگی متولد شود.
فواید زایمان سزارین
- از لحاظ روحی برای مادر مناسب می باشد و از آنجائیکه زمان دقیق زایمان را می داند دیگر دچار استرس و اضطراب نمی شود عوارض کمتری مانند استرس و اضطراب دارد.
- برخلاف زایمان طبیعی که غیر قابل پیش بینی می باشد این زایمان امکان برنامه ریزی برای نگهداری از نوزاد متولد شده را به مادر می دهد.
- در افرادی که سابقه زایمان سزارین داشته اند خونریزی کمتری را نسبت به افرادی که این نوع زایمان را نداشته اند دارند.
- سزارین بر طبق برنامه عوارض کمتری را نسبت به سزارین اورژانسی دارد.
مراقبت های قبل از سزارین
در سزارین برنامه ریزی شده، انجام عملیات زیر به بیمار توصیه می شود:
- در صورت اضطراب بیش از حد، برای مادر شب قبل از جراحی یک داروی آرام بخش تجویز می شود.
- از ۸ ساعت قبل از عمل، خوردن متوقف می شود. بهتر است از نوشیدن مایعات نیز پرهیز کنید.
- روز قبل از جراحی بهتر است به دلیل جلوگیری از عفونت و دشواری در استحمام پس از جراحی، حمام کنید.
- به دلیل تخفیف درد های بعد از جراحی و دشواری در اجابت مزاج، بهتر است روز قبل از سزارین دفع مدفوع صورت گیرد.
- به دلیل چک کردن وضعیت تنفسی بیمار حین سزارین از طریق رنگ ناخن ها، بهتر است که در روز قبل از جراحی لاک از روی ناخن پاک گردد.
- هرگونه زیرآلات از جمله النگو، انگشتر، گیره سر و اجسام فلزی، را قبل از جراحی سزارین در آورید.
مراقبت های بعد از سزارین
پس از زایمان مسائل و مشکلات بسیاری وجود داشته که نیاز است مادر خودش را با آنها وفق دهد. در زایمان سزارین این مشکلات سخت تر و بیشتر می شود. چندین هفته یا حتی بیشتر زمان می برد تا مادر به طور کامل بهبود یابد.
خونریزی
با اینکه زایمان سزارین پارگی واژن را ایجاد نمی کند و باید خونریزی کمتری را به وجود آورد، ولی همچنان خونریزی از واژن به دلیل جدا شدن جفت که به دیواره رحم چسبیده بود، کاملاً طبیعی است. به هیچ عنوان تا ۶ هفته از تامپون استفاده نکرده و از پد های بهداشتی مخصوص استفاده کنید.
در صورتی که به مدت یک ساعت خونریزی فراوان و غیر طبیعی و خیلی بیشتر از زمان پریود بود، حتماً پرستار و یا پزشک خود را در جریان بگذارید. خونریزی کم کم خفیف شده و رنگ آن تیره شده و در نهایت به ترشحات عادی تبدیل می شود و در برخی موارد نهایتاً تا ۱۰ تا ۱۴ روز برطرف می گردد. ولی گاهی تا هفته ها ادامه می یابد. در صورتی که خونریزی کاهش نیافته و حتی افزایش یابد، یا تجربه درد رحمی دارید، به پزشک اطلاع دهید.
احساس درد
در چند روز اول در صورت تجویز پزشک می توان برای تسکین درد، از آرام بخش و مسکن استفاده شود. ممکن است تا بهبود کامل محل بخیه ها هنگام سرفه کردن، خندیدن، دوش گرفتن و بلند شدن و نشستن با درد مواجه شوید.
در صورتی که به نوزاد شیر می دهید، برای مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
مراقبت از زخم
زخم سزارین معمولاً زیر خط بیکینی واقع می باشد. گاهی به دلیل درد هنگام کشیدن بخیه، از بخیه های جذب شونده استفاده می شود و با یک تکه پارچه مخصوص ضد آب محل بخیه را می پوشانند و می توان به راحتی استحمام کرد.
پس از جدا کردن پارچه مخصوص می توانید ناحیه اطراف بخیه را به آرامی با آب شسته و با یک حوله تمیز و عاری از باکتری خشک کرد. بهتر است که محل بخیه را باز گذاشته و بگذارید با هوا خشک شود. برخی کبودی ها و احساس درد ملایم در اطراف ناحیه بخیه طبیعی می باشد. بی حسی و خارش نیز طبیعی بوده و تا مدت زمان زیادی پس از جراحی ادامه می یابد.
از لباس های نازک و پنبه ای استفاده کنید و روی زخم فشار وارد نکنید.
شش تا ده هفته زمان می برد تا علائم به طور کامل رفع گردد.
موربیدیته ی تب دار پس از سزارین بسیار شایع است. پزشک جهت جلوگیری از عفونت، مصرف آنتی بیتویک یا تزریق پنی سیلین یا سفازولین را تجویز می کند. ولی در صورت حساسیت به دارو های فوق می توان از کلیندامایسین نیز استفاده کرد.
httpS://raisingchildren.net.au/articles/after_caesarean.html#physical
سلام دکتر من ۵ سال پیش در کنار شما زایمان سزارین داشتم بعد از ۵ سال تلاش برای بارداری وقتی ویدئو هاتون رو می بینم واقعا کیف می کنم .