زایمان طبیعی ابتدایی ترین و اولین روش تولد نوزاد می باشد که از گذشته تا به اکنون از آن استفاده می شود . امروزه افراد به دنبال روش های زایمان بدون درد می باشند و به فاکتورهای دیگری توجه نمی کنند. بی خطر بودن برای جنین و مادر با کمترین عوارض باعث شده زایمان طبیعی از دیرباز تا به امروز استفاده شود در غیر اینصورت با پیشرفت علم پزشکی این روش منسوخ می شد.
مزایای زایمان طبیعی
- خطری جان نوزاد و مادر را تهدید نمی کند.
- در طی زایمان طبیعی فشاری به سر نوزاد وارد می شود که برای کودک مفید بوده و به رشد مغز کودک کمک می کند.
- زایمان طبیعی زمانی انجام می شود که رشد جنین تکمیل یافته است.
- در این زایمان نوزاد با فشار از طریق دهانه واژن خارج می شود که باعث خروج مایع آمنیوتیک از ریه او می شود که باعث رفع مشکلات تنفسی می شود.
- در مجرای زایمان باکتری های محافظت کننده وجود دارد که در هنگام عبور نوزاد از آن باکتری وارد روده نوزاد شده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن او می شود.
- عبور نوزاد از دهانه واژن مادر سیستم قلبی عروقی او را تحریک کرده و باعث تقویت گردش خون نوزاد می شود.
- در جفت و بند ناف هورونی به نام اندورفین وجود دارد که به نوزاد کمک می کند در فضای خارج از رحم زندگی کند.
اقدامات قبل از زایمان طبیعی
انتخاب بهترین متخصص زنان و زایمان و محل زایمان یکی از مهم ترین اقدامات قبل از زایمان طبیعی است. با انتخاب این موارد می توان زایمان طبیعی موفقیت امیزی د اشت. انتخاب پزشکی که بتواند شما را طی زایمان آرام نگه داشته و از استرس شما بکاهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
قبل از هر نوع زایمانی نیاز است تا فرد تحت مراقبت ها و چکاپ های منظم و دوره ای قرار گیرد. این امر به خصوص در ماه های آخر بارداری بسیار مهم است.
مشاوره پیش از زایمان طبیعی
در دوران بارداری مادر باید مراقب سلامت جسمی خود و نوزاد باشد . برای این کار ضروری است قبل از زایمان طبیعی با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کند . پزشک توصیه هایی لازم را درمورد خوردن غذاهای سالم می کند. همچنین سونوگرافی انجام می دهد تا وضعیت جنین در رحم مادر را مشاهده کند . در صورتی که جنین در شرایطی باشد که زایمان طبیعی برای او و مادر خطرناک باشد پزشک از روش دیگری از جمله زایمان سزارین به او پیشنهاد می کند. یکی از این موارد بزرگ بودن سر نوزاد نسبت به لگن مادر می باشد . از آنجائیکه در زایمان طبیعی فشاری به سر نوزاد وارد می شود باید زایمان به روش سزارین انجام شود.
نحوه انجام زایمان طبیعی
در پایان ماه های بارداری، دهانه رحم، مرطوب شده و همین سبب کم کم باز شدن آن می شود. با پایان نه ماه بارداری، جنین برای تولد آماده است و با وارد کردن فشار به لگن و رحم، این آمادگی را به مادر خود اعلام می کند.
با به وجود آمدن چنین شرایطی، دهانه واژن باز می شود و انقباضات رحمی رخ می دهد. همین امر سبب درد شدیدی در زنان بارداری می شود. با هر سری منقبض شدن رحم، جنین چرخیده و به تدریج سر جنین وارد دهانه رحم می شود.
هنگامی که جنین وارد لگن می شود، دهانه رحم در حال باز شدن اس، با تحمل درد مادر، جنین به راحتی از رحم خارج شده و زایمان به پایان می رسد.
مشکلات احتمالی در زایمان طبیعی
- خونریزی شدید در حین زایمان
- بیهوش شدن در حین زایمان
- افزایش فشار خون
- امکان چسبندگی رحم بعد از زایمان
- امکان آسیب به اعضای داخلی شکم
- امکان اختلالات تنفسی
- تهدید جان نوزاد
- پارگی رحم در صورتی که فرد سابقه زایمان سزارین داشته باشد .
برخی مشکلات احتمالی نیز در زایمان سزارین نیز مشاهده می شود . اما در حالت کلی عوارض زایمان طبیعی نسبت به سزارین کمتر می باشد.
ترس از درد زایمان طبیعی
ترس از زایمان بخصوص طبیعی باعث شده که زنان از آن گریزان باشند. باید گفت این نوع زایمان مانند گذشته نیست و با پیشرفت علم پزشکی علاوه بر راحت شدن زایمان درد آن نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است .
موارد منع زایمان طبیعی
در صورتی که مادر دارای شرایطی به شرح ذیل باشد نمی تواند زایمان طبیعی انجام دهد و باید سزارین کند:
- بالابودن فشار خون مادر
- عدم چرخش سر نوزاد
- بزرگ بودن بیش از حد سر نوزاد
موارد کمکی در زایمان طبیعی
در صورتی که جنین دارای شرایطی خاص باشد از ابزار کمکی استفاده می شود . این ابزار شامل فورسپس و و کیوم می باشد . در این موارد نمی توان زایمان را به صورت سزارین انجام داد و پزشک تشخیص به استفاده از ابزار کمکی می دهد که به خروج نوزاد کمک می کند . این شرایط به شرح ذیل می باشد:
- در صورتی که ضربان قلب جنین غیر طبیعی باشد که باید زایمان سریع انجام شود.
- در صورتی که نوزاد نتواند طی پروسه عادی متولد شود با صلاحدید پزشک متخصص زنان باید از ابزار کمکی استفاده کرد.
- در صورتی که با زور زدن های زیاد و طولانی مادر توانایی او تحلیل رود برای خارج کردن جنین از ابزار کمکی استفاده می شود .
- در صورتی که قرار گرفتن نوزاد در رحم مادر به گونه ای باشد که با روال طبیعی خارج نشود.
انواع روش های زایمان طبیعی
انواع مختلفی برای زایمان های طبیعی وجود دارد که با پیشرفت علم کشف شده اند. در واقع هم اکنون مثل گذشته نیست که به روش سنتی زایمان طبیعی صورت گیرد، و با توجه به نیاز فرد، پزشک بهترین روش ممکن را بر می گزیند.
زایمان طبیعی بهترین روش جهت تولد نوزاد است، چرا که بدن خانم ها از همان ابتدای بارداری و تخمک گذاری، انواع مختلف هورمون ها را ترشح می کند. همین هورمون ها هستند که سبب آماده کردن بدن جهت زایمان طبیعی می شوند.
با هورمون های ترشح شده در دوران بارداری، عضلات لگن، شکم و کمر تحت تاثیر قرار می گیرند. در نتیجه مادر بدون اینکه به داروهای شیمیایی نیازی داشته باشد، زایمان طبیعی را انجام می دهد. در واقع زایمان طبیعی به زایمانی گفته می شود که به جراحی نیازی نداشته باشد و به زایمان با جراحی، زایمان سزارین گفته می شود.
زایمان طبیعی انواع مختلفی دارد که عوامل موثر در زایمان و سیستم بدنی افراد می تواند به روش های مختلفی انجام شود که به شرح زیر است :
زایمان طبعی بدون کمک از ابزار
زایمان واژینال متداول ترین و ایمن ترین نوع از انواع زایمان می باشد. برای توصیف زایمان واژینالی که بدون استفاده از داروهای ضد درد یا داروهای آغاز یا تسریع کننده زایمان انجام می پذیرد، معمولا از عبارت “زایمان طبیعی” استفاده می شود. برخی مادران باردار ترجیح می دهند در حین زایمان، از کمکهای پزشکی نظیر پایش ضربان قلب جنین استفاده کنند.
زایمان واژینال با کمک از ابزار
- زایمان با فورسپس یا انبر (Forceps)
گاهی مواقع پزشکان مجبورند برای گرفتن سر نوزاد و تسهیل خروج آن از کانال زایمانی، از انبر استفاده کنند.
- زایمان با مکش
زایمان با مکش مشابه زایمان با انبر می باشد. در این نوع زایمان، پزشک با استفاده از مکش، سر کودک را درون یک محفظه پلاستیکی قرار داده و با استفاده از آن به آرامی کودک را از درون کانال زایمانی خارج می کند. - اپیزیوتومی
در این حالت یک برش جراحی در بافت بین دهانه واژن و مقعد داده می شود. این بافت پرینه نامیده می شود. در گذشته پزشکان تصور میکردند که این برش مانع از وقوع پارگی های بزرگ واژن در هنگام زایمان می شود. اما تحقیقات جدید صحت این موضوع را رد کردهاند. امروزه بسیاری از پزشکان فقط در صورتی این کار را انجام می دهند که نیاز باشد زایمان به سرعت انجام پذیرد. - آمنیوتومی
در زبان عامیانه به آن ، پاره کردن کیسه ی آب نیز می گویند. پزشک با استفاده از یک قلاب پلاستیکی کوچک ، کیسه ی آمنیوتیک را سوراخ می کند. در این هنگام ممکن است جریان یافتن یک مایع گرم در درون بدن تان را احساس کنید. - زایمان القا شده
به حالتی گفته می شود که قبل از آغاز انقباضات خود به خود و طبیعی رحم، پزشک انقباضات رحمی را پیش از موعد القا می نماید. این کار ممکن است به دلیل حفظ سلامت مادر یا نوزاد انجام شود.
همانطور که اشاره شد، زایمان طبیعی انواع مختلفی دارد که هر روش از آن باتوجهبه سیستم بدنی فرد و بررسی پارامترهای مؤثر بر زایمان راحتتر با مشورت متخصص زنان و زایمان انتخاب میشود. عوامل بسیاری از جمله شرایط فیزیکی و روحی فرد بر انتخاب نوع زایمان مؤثر است.
سلام خسته نباشید
من ۱۱ هفته س باردارم -طبق آزمایشاتی که انجام دادم می گن عفونت ادراری دارم هر دارویی که دادن.. عفونت و تکرر ادرارم تغییر نکرده.. میشه بگید چه دارویی مصزف کنم؟
بدون هماهنگی و مشورت با پزشکتون هیچ دارویی سر خود مصرف نکنید. می تونید حضورا تشریف بیارید مطب جهت معاینه