عوارض هیسترکتومی یا خارج کردن رحم می تواند شامل تغییر سطح هورمون ها، درد، خونریزی، مشکلات هورمونی، تغییرات جنسی، مشکلات ادراری و تغییر وضعیت روحی باشد. این عوارض به عوامل مختلفی از جمله نوع جراحی، تجربه و دانش جراح و وضعیت سلامتی فرد بستگی دارد.
مهم ترین خطرات و عوارض هیسترکتومی چیست؟
مهم ترین خطرات و عوارض هیسترکتومی به شرح زیر است :
خونریزی
خونریزی از دیگر عوارض جراحی هیسترکتومی است. در جراحی هیسترکتومی همانند سایر جراحی های سخت و بزرگ دیگر، خطر خونریزی شدید وجود دارد. در صورتی که این خونریزی شدید باشد، نیازمند تزریق خون است.
واکنش نسبت داروهای بیهوشی
پس از بیهوشی عمومی، کم تر پیش می آید که فرد نسبت به داروهای بیهوشی دچار عوارض شوند. اما عوارضی که بر اثر داروهای بیهوشی برای هر فرد پیش می آید، می تواند شامل واکنش های آلرژیک، آسیب عصبی و یا حتی مرگ شود.
عفونت
عفونت پس از هر جراحی، عارضه است که ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد. عفونت پس از هیسترکتومی نیز ممکن است اتفاق بیفتد. عفونت پس از هیسترکتومی به شکل زخم و یا عفونت های ادراری است که با مصرف آنتی بیوتیک ها برطرف می شوند.
لخته شدن خون
پس از جراحی هیسترکتومی، ممکن است لختگی خون در رگ ها اتفاق بیفتد و گردش خون و جریان اکسیژن در بدن با اختلال مواجه شود. چرا که پس از جراحی تحرک فرد به دلیل استراحت کردن کاهش می یابد. به همین دلیل است که پزشک متخصص، بیمار را به انجام فعالیت های روزمره و تحرک تشویق می کند. همچنین داروهای رقیق کننده خون جهت پیشگیری از لخته شدن خون تجویز می شود.
یائسگی زودرس
پس از جراحی هیسترکتومی، فرد علائم یائسگی را تجربه می کند. این علائم می تواند شامل تعریق، گر گرفتگی، خشکی واژن، تعریق و یا اختلالات خواب باشد.
آسیب دیدگی مثانه
آسیب به اندام های شکم همچون مثانه، از جمله عوارض نادری است که پس از جراحی هیسترکتومی ممکن است اتفاق بیفتد. تکرر ادرار، بی اختیاری ادرار و عفونت نیز پس از این جراحی ممکن است اتفاق بیفتد.
نارسایی تخمدان
پس از گذشت ۵ سال از جراحی هیسترکتومی ممکن است یک یا هر دو تخمدان از کار بیفتند. این امر ممکن است به دلیل جراحی اتفاق بیفتد و تخمدان ها خونی که از طریق رحم دریافت می کردند را از دست بدهند.
راه های کاهش عوارض هیسترکتومی
در این قسمت چند راهکار جهت کاهش عوارض هیسترکتومی برای شما بیان خواهیم کرد :
مصرف داروها
پزشک ممکن است داروهای کاهش درد یا ضد التهابی تجویز کند تا درد پس از عمل را کاهش دهد. همچنین، آنتیبیوتیکها نیز ممکن است برای پیشگیری از عفونت تجویز شوند. مهم است که دستورات پزشک را دقیقا دنبال کنید و داروها را به موقع مصرف کنید.
استراحت و مراقبت
پس از جراحی هیسترکتومی، جهت برگشت به حالت عادی، فرد باید مدت زمان بیش تری را برای استراحت و مراقبت بگذارد تا دوره نقاهت کاهش یابد. رعایت توصیه های پزشک متخصص نیز در خصوص مراقبت های بعد از هیسترکتومی و تغذیه نیز بسیار مهم است.
استفاده از کمپرس
جهت کاهش درد و تورم شکم پس از هیسترکتومی، از کمپرس باید استفاده کرد.
فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی
با گذشت مدتی پس از هیسترکتومی، جراح به شما توصیه می کند تا تمرینات تقویتی و فیزیوتراپی عضلات را جهت کاهش درد و بهبود عملکرد جنسی انجام دهید.
رعایت توصیه های پزشکی
رعایت توصیه های جراح پس از جراحی هیسترکتومی، از جمله محدود کردن فعالیت های جنسی، سبب کاهش عوارض و بهبودی سریع تر می شود. در صورت بروز هر نوع علائمی، باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
سوالات متداول
درد پس از جراحی هیسترکتومی امری طبیعی است. این درد در نواحی لگن، شکم و یا عضلات پشت اتفاق می افتد. پزشک متخصص با تجویز داروهای کاهش درد و استراحت، سبب تسریع دوره بهبودی و کاهش درد می شود.
خونریزی پس از جراحی هیسترکتومی ممکن است تا دو هفته طول بکشد. این نوع خونریزی با گذشت زمان کم تر می شود. در صورتی که خونریزی شدید بوده و یا هنوز تا دو هفته ادامه داشته باشد، باید به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
جراحی هیسترکتومی سبب بروز عارضه در مجرای ادرار می شود که از جمله آن ها می توان به تکرر ادرار و عفونت های ادراری اشاره کرد. با اطلاعرسانی به پزشک خود در مورد هرگونه تغییرات در عادات ادراری و علائم نگرانکننده، میتوان درمان مناسب را تجویز کرد.
بله، هیسترکتومی ممکن است منجر به مشکلات رودهای مانند تغییرات در عادت مدفوع، یبوست یا اسهال شود. این مشکلات معمولا به طور موقت هستند و با تغییرات در رژیم غذایی، مصرف آب کافی و فعالیت بدنی منظم میتوان آنها را کنترل کرد.
نتیجه گیری
عوارض پس از جراحی هیسترکتومی نیز مانند هر جراحی دیگر ممکن است اتفاق بیفتد. البته اکثر این خانم ها پس از این جراحی شاهد بهبود قابل ملاحظه ای پس از این جراحی هستند. عوارض پس از این عمل معمولا موقتی بوده و می توان آن ها را کنترل و مدیریت کرد. در صورت مشاهده این عوارض، می توانید به پزشک متخصص اطلاع دهید.