شماره تماس

۰۲۱ - ۲۲۷۴۲۲۶۳

نشانی

ایران - تهران - خ ولیعصر سه راه زعفرانیه - ساختمان پزشکان زعفرانیه - طبقه ۲ - واحد ۱۰

دکتر اعظم السادات مهدوی / بیماری های زنان / لاپاراسکوپی اندومتریوز
۲۲ دقیقه
لاپاراسکوپی آندومتریوز

لاپاراسکوپی اندومتریوز

آنچه می خوانید...

لاپاراسکوپی اندومتریوز یک روش جراحی است که جهت بررسی و درمان مشکلات اندومتریوز که شامل بیماری‌ها و نواحی غیرطبیعی داخل رحمی است، استفاده می‌شود. در این روش، از یک ابزار ویژه به نام لاپاراسکوپ استفاده می‌شود که یک لوله باریک با یک دوربین و ابزارهای کوچک بر روی آن است.عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز با استفاده از برش‌های کوچک انجام می‌شود. ابتدا یک برش کوچک در ناحیه بطنی صورتی تناسلی (نزدیک ناف) انجام می‌شود و گاهی اوقات چندین برش کوچک دیگر نیز در ناحیه کناری شکم انجام می‌شود. سپس لاپاراسکوپ از طریق برش‌ها وارد شکم می‌شود و با استفاده از دوربین و ابزارهای کوچک مخصوص، داخل رحم را بررسی و درمان می‌کند. در این مقاله به طور کلی در خصوص مزایای این جراحی و سایرموارد مربوط به این مساله اطلاعاتی کامل را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

لاپاراسکوپی اندومتریوز چیست؟

لاپاراسکوپی اندومتریوز نوعی جراحی است که توسط آن می توان به درمان و تشخیص اندومتریوز پرداخت. این عمل با استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ صورت می گیرد که دارای دوربین و ابزارهای کوچکی است. روش انجام آن به این صورت است که با استفاده از ایجاد یک یا چند برش کوچک در ناحیه شکم یا ناحیه تناسلی شروع می‌شود. سپس با وارد کردن لاپاراسکوپ به داخل محل عمل و انجام یک یا چند برش دیگر در ناحیه کناری شکم، ابزارهای کوچک دستی (مانند اندوسکوپ، مشتقات آن و لیزر) به داخل رحم منتقل می‌شوند.

با استفاده از دوربین لاپاراسکوپ و ابزارهای کوچک، پزشک قادر است رحم و اندومتر را به صورت دقیق بررسی کند. این شامل بررسی ساختار رحم، تشخیص و برداشت نمونه‌های بافتی (بیوپسی)، برداشت پلیپ‌ها و توده‌های غیرطبیعی، اصلاح ترشحات رحم و حذف عوامل مشکل‌زا در داخل رحم است.

مزایای لاپاراسکوپی اندومتریوز

مزایای لاپاراسکوپی اندومتریوز شامل موارد زیر می باشد :

  1. برش‌های کوچک: با استفاده از لاپاراسکوپی اندومتریوز، برش‌های کوچک‌تری نسبت به روش‌های باز دسترسی انجام می‌شود. این باعث کاهش درد، خونریزی و زمان بهبودی بیمار می‌شود.
  2. بررسی دقیق: با استفاده از دوربین لاپاراسکوپ و تصاویر با کیفیت بالا، پزشک می‌تواند ناحیه داخلی رحم را به‌طور دقیق بررسی کند و مشکلات را تشخیص دهد.
  3. کاهش خطر عفونت: با استفاده از برش‌های کوچک و کمترین تماس با بافت‌های اطراف، خطر عفونت در لاپاراسکوپی اندومتریوز کاهش می‌یابد.
  4. زمان بهبودی سریعتر: به دلیل کاهش درد و زمان بهبودی کوتاه‌تر، بیماران معمولاً زودتر به فعالیت‌های روزمره خود باز می‌گردند.

با این حال، لازم به ذکر است که لاپاراسکوپی اندومتریوز ممکن است در برخی موارد خاص نظیر بیماری‌های پیشرفته رحم یا عوارض جانبی جدی توصیه نشود. تصمیم در مورد استفاده از اندومتریوز لاپاراسکوپی باید توسط یک پزشک متخصص انجام شود و باید با در نظر گرفتن شرایط فردی هر بیمار تعیین شود. همچنین، پس از عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز، ممکن است برخی عوارض نیز ایجاد شود که به طور کلی شامل خونریزی، درد، عفونت، آسیب به عضلات و بافت‌های اطراف و نادرستی در سیستم تناسلی می‌شوند. بنابراین، قبل از تصمیم‌گیری در مورد انجام لاپاراسکوپی اندومتریوز، باید با پزشک خود مشورت کنید و درباره مزایا و عوارض احتمالی این روش آگاهی دقیقی داشته باشید.

گیف لاپاراسکوپی اندومتریوز

صحبت های دکتر مهدوی در این خصوص را با هم بشنویم :

در اختلال آندومتریوز سلول های آندومتر رشد بی رویه دارند و به بخش های بیرون و خارج از رحم پیشروی می کنند. به این وضعیت آندومتریوز گفته می شود. این عارضه با مشکلاتی همچون خونریزی، درد های شکمی و خونریزی های نامنظم دوران عادت ماهیانه همراه است. به همین دلیل در کوتاه ترین زمان باید روند درمان انجام شود.

  • تجربه درد شدید در دوران قاعدگی
  • بروز درد در بخش های تحتانی شکمی
  • تجربه درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
  • دردناکی اجابت مزاج
  • گرفتگی عضلات در چند روز قبل از دوره عادت ماهیانه و در تمامی دوران عادت ماهیانه
اینفوگرافی علائم آندومتریوز

البته این نکته را در نظر داشته باشید که گاهاً مشاهده شده است که زنان علیرغم ابتلا به آندومتریوز هیچ دردی را تجربه نمی کنند و نشانه ای در آنان بروز و ظهور ندارد.

بسیاری از افراد که به درد های شکمی مبهم و بدون علت در طولانی مدت دچار هستند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشند.

به دلیل آن که تشکیل و بروز این بیماری نیاز به زمان دارد، تشخیص نیز چیزی حدود ۸ سال زمان می برد. درد های دوران قاعدگی در افرادی که به آندومتریوز مبتلا هستند به حدی است که می تواند در انجام فعالیت های روزانه اختلال ایجاد نماید. در مواردی مشاهده شده است که حتی در دوران غیر از دوران پریودی، درد هایی در فرد بروز می کند که باعث می شود تا بیمار مجبور به استفاده از داروهای مسکن قوی شود. محل تکثیر این درد ها متفاوت است و ممکن است در یک الی دو طرف مشاهده شود.

شایعترین علائم اندو، درد قاعدگی (کرمپ) پیش از پریود و هنگام آن (معمولا بدتر از کرمپ های قاعدگی نرمال)، درد حین فعالیت جنسی یا پس از آن، نازایی و خونریزی شدید می باشد.

دیگر علائم ممکن است شامل حرکات دردناک روده ای معده ای هنگام پریود، درد پایین کمر حین پریود، اسهال یا یبوست و دیگر ناراحتی های روده ای هنگام پریود است. بسیاری همراه با اندو، اختلالات خودایمنی راهم دارند. نازایی حدود ۳۰% – ۴۰ از زنان مبتلا به اندو را گرفتار می کند و با پیشرفت بیماری یک مسئله شایع است. میزان درد لزوما با وسعت یا اندازه ضایعات در ارتباط نیست.

 شایع ترین مکان های ضایعات اندومتریال

در اندومتریوزیس بافتی شبیه اندومتر بصورت نابجا درخارج از رحم یافت می شود. در این مناطق، بافت اندومتریال به آنچه که به نام های ندول­ها، ضایعات (Growths) نامیده می شوند، تبدیل می گردد. این ضایعات می توانند باعث درد، نازایی و مشکلات دیر شوند. شایعترین مکان های ضایعات اندومتریال در شکم می باشند که تخمدان ها، لوله های فالوپ، لیگمانهای محافظت کننده رحم، فاصله بین واژن و رکتوم، سطح خارجی رحم و پوشش حفره لگن را در گیر می سازند.

گاهی اوقات، ضایعات در اسکارهای جراحی شکم، روی روده ها یا در رکتوم، روی مثانه، واژن، گردن رحم و فرج یافت می شوند.

این ضایعات در خارج از محفظه شکم یعنی در ریه، بازو، ران و دیگر مناطق نیز پیدا شده اند ولی اینها خیلی معمول نیستند. اگر چه نسبتا نادر است ولی امکان دارد که اندو متریوزیس سرطانی شود.

همانند پوشش داخلی رحم، ضایعات آندومتریال معمولا به هورمان های دوره قاعدگی پاسخ می دهند. هر ماه بافت ساخته شده ریزش پیدا کرده و باعث خونریزی می شود. دیگر عوارض، بسته به نوع منطقه ضایعات می توانند بصورت تشکیل چسبندگی ها، خونریزی روده یا انسداد (اگر ضایعات درون یا نزدیک روده ها باشند)، تداخل در عمل مثانه (اگر ضایعات روی مثانه یا داخل آن باشند) و دیگر مشکلات باشند. به نظر می رسد که علائم با گذشت زمان بدتر میشوند .

دلایل نیاز به لاپاراسکوپی اندومتریوز

از جمله دلایلی که نیاز به لاپاراسکوپی اندومتریوز است، می توان به موارد زیر اشاره نمود :

ناباروری به دلیل اندومتریوز

باید بگوییم که یکی از اصلی ترین عوارض آندومتریوز، ایجاد ناباروری می باشد.

بیماری آندومتریوز بر تمام پرسه باروری تاثیر می گذارد . این بیماری می تواند چسبندگی های شدیدی ایجاد کند . این چسبندگی ها باعث می شوند لوله های رحمی نتوانند انتقال را به درستی انجام دهند . این موضوع باعث می شود یا اسپرم خود را نتواند به مرحله لقاح برساند یا جنینی که تشکیل شده نمی تواند به رحم خود را برساند. یکی از مسائل مهم اینست که آندومتریوز می تواند تخمدان ها را درگیر کند . این کار آسیب غیر قابل بازگشتی به تخمدان ها وارد می کند.

آندومتریوز یکی از عوامل موثر در ایجاد ناباروری می باشد. این بیماری با تاثیر بر روی لوله های فالوپ یا تخمدان ها، مانع بارداری می شود. میزان ناباروری در خانم هایی که آندومتریوز خفیف دارند؛ کمتر است. در پروسه بارداری، تخمک و اسپرم باید در لوله های فالوپ لقاح داشته باشند، که در صورت وجود مشکل در این لوله ها، بارداری اتفاق نمی افتد.

برای حل مشکل ناباروری در قدم اول پزشک دارو تجویز می کند، اگر پاسخ نداد، به کمک روش های جراحی می توان مشکل آندومتریوز و ناباروری را حل کرد .درمان ناباروری با لاپاراسکوپی نیز انجام می شود.


آندومتریوز بیماری ناخوشایند برای خانم ها می باشد. این بیماری می تواند در مرحله پیشرفته خود، زندگی فرد را بسیار تحت تاثیر قرار دهد. دردناک ترین بخش این بیماری، عوارضی است که بر جای میگذارد. برخی از عوارض بیماری آندومتریوز شامل موارد زیر می باشد:

سرطان تخمدان

سرطان تخمدان برای خانم، از دیگر عوارض بیماری آندومتریوز می باشد. با ایجاد این بیماری تخمدان های شما میتواند مستعد سلول های سرطانی شود.

کیست تخمدان

ایجاد کیست های تخمدان و چسبندگی میان اعضای رحم، از دیگر عوارضی است که آندومتریوز به وجود می آورد. هنگامی که توده آندومتریوز در نزدیکی تخمدانها قرار بگیرد، ممکن است که کیست های تخمدانی به وجود بیایند.

اختلالات گوارشی

ایجاد آندومتریوز همچنین می تواند سبب بروز اختلال در عملکرد دستگاه گوارش شود. هنگامی که آندومتریوز به وجود می آید، روده و مثانه را نیز درگیر می کند. وقتی میزان این درگیری بیش از اندازه شود؛ ممکن است که با جراحی بخش هایی از روده و مثانه برداشته شود و در ازای این کار لوله هایی را قرار دهند تا بتوان به راحتی ادرار از آن خارج شود.

عوامل موثر در ایجاد عوارض آندومتریوز

موارد و زمینه هایی وجود دارد، که در صورت بروز آنها آندومتریوز نمود بیشتری پیدا می کند و عوارض آن شروع به آشکار شدن می کنند؛ این موارد شامل گزینه های زیر می باشند:

  • افرادی که دارای اختلالاتی در آناتومی و یا ساختار رحم می باشند. در این افراد خون دوران قاعدگی به خوبی تخلیه نمی شود و سبب به وجود آمدن آندومتریوز و عوارض آن می شود.
  • در خانم هایی که شروع سن بلوغ و رویدادهای مربوط به آن دوره زودهنگام آغاز شود، خطر ابتلا به آندومتریوز و درگیر شدن با عوارض آن بسیار زیاد است.
  • معمولا خانم هایی که زایمان و بارداری را تجربه نکرده اند، می توانند به این اختلال مبتلا شوند.
  • خانم هایی که دوران قاعدگی آنها بیشتر از حد معمول می باشد و دیر تر به زمان یائسگی می رسند، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
  • وراثت و سابقه خانوادگی در ایجاد این بیماری در خانم ها نقش دارد. اگر یکی از بستگان نزدیک شما مانند مادر، خواهر، عمه و … مبتلا هستند؛ احتمال ابتلای شما به آندومتریوز وجود دارد.
  • افزایش بیش از حد هورمون هایی مانند استروژن، احتمال بروز این بیماری را افزایش می دهند.
  • خانم هایی که سیکل و دوره عادت ماهیانه آنها کمتر ۲۷ روز و حد معمول باشد، ممکن است این بیماری را تجربه کنند.
  • مصرف دخانیات و مصرف بیش از حد الکل بر روی سیستم رحم تاثیر می گذارد و سبب بروز آندومتریوز خواهد شد.
  • افرادی که دارای وزن بسیار پایین و نمایه توده بدنی (BMI) کمتر از حد معمول باشند، مستعد مبتلا به آندومتریوز هستند.

روش های درمان و حذف عوارض آندومتریوز

بیماری آندومتریوز یک بیماری قابل درمان می باشد. برای این بیماری روش های متفاوتی برای مداوا ارائه شده است. این روش ها می تواند بسته به نوع بیماری و سطح آن، بکار گرفته شوند:

  1. در درمان های دارویی برای این بیماری می توان به داروهای مسکنی مانند اوریلیزا برای کاهش درد اشاره کرد.
  2. هورمون درمانی می تواند سبب از بین رفتن و کاهش آندومتریوز باشد. برای مثال هورمون های استروژن پروژسترون هورمون های مناسبی برای کاهش رشد آندومتریوز می باشند.
  3. قرص های ضد بارداری با تاثیر بر قاعدگی و منظم کردن آن، بر درمان آندومتریوز تاثیر می گذارند.
  4. عمل های جراحی، در وضعیت وخیم تر می توانند درمان کننده این بیماری و عوارض آن باشند. برای مثال لاپاروسکوپی، جراحی است که در آن آندومتریوز و بافت های آن بررسی و ضایعات تشخیص داده می شوند. این روش معمولا با هورمون درمانی همراه است.
  5. آخرین گزینه برای درمان آندومتریوز، لاپاراتومی می باشد. در این روش پزشک تصمیم به برداشتن لوله ها فالوپ و تخمدان شخص میگیرد. این عمل برای سطح بسیار شدید آندومتریوز تجویز میشود.

با توجه به این مزایا برای درمان بیماری های زنان می توان از لاپاراسکوپی استفاده کرد.مانند لاپاراسکوپی کیست تخمدان، برداشتن رحم با لاپاراسکوپی و درمان ناباروری با لاپاراسکوپی اشاره کرد.

تشخیص آندومتریوز

در مراحل اولیه بیماری تشخیص به صورت بالینی است. در بعضی از خانم ها میزان حجم و بزرگی تخمدان ها در یک و یا هر دو طرف، درد های رحمی و کف لگنی و در آخر ناحیه مقعد نیز بررسی می شود.

زمانی که با علائم و نشانه های این عارضه به پزشک متخصص مراجعه می کنید، در ابتدا با شرح حال گیری تمامی علائم و ظهورات بالینی شما را مورد بررسی قرار می دهد. سپس با توجه به علائمی که تجربه می کنید تشخیص اولیه ای انجام می شود. سایر روش های تشخیصی برای عارضه آندومتریوز موارد زیر هستند:

  • سی تی اسکن
  • سونوگرافی
  • رادیولوژی لگن
  • لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی مهم ترین و قطعی ترین روش برای تشخیص آندومتریوز در زنان است.

دستگاه لاپاراسکوپ از مهم ترین دستگاه هایی است که می توان در زمینه تشخیص و درمان انواع عارضه ها و اختلالاتی که در بخش های رحمی و داخلی نواحی واژینال ایجاد می شود بکار گرفت.

دستگاه لاپاراسکوپ

تشخیص اندومتریوز با لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد. برای مثال می توان به تنگ کردن واژن با لاپاراسکوپی، برداشتن رحم با لاپاراسکوپی، درمان اندومتریوز با لاپاراسکوپی اشاره کرد. تشخیص قطعی این بیماری دیدن مستقیم ضایعه و نمونه برداری از طریق جراحی لاپاروسکوپی است . با این حال در مواردی مانند کیستهای تخمدان ، تشخیصهای سونوگرافی از دقت قابل قبولی برخوردار هستند. با  توجه به ناشناخته بودن بیماری و نیاز به اعمال جراحی پیشرفته لاپاروسکوپی ، تشخیص و درمان اندومتریوز در حال حاضر در همه کشورهای دنیا توسط  تیمهای فوق تخصصی اندومتریوز و  در مراکز مجهز صورت می گیرد.

تشخیص اندو معمولا قطعی نیست مگر آنکه بوسیله لاپاراسکوپی ثابت شود. لاپاراسکوپی یک روش جراحی است که تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد و شکم بیمار توسط گاز CO2متسع می شود تا امکان بررسی راحت تر ارگان ها توسط لاپاراسکوپ (یک لوله با نوری داخل آن) که از طریق یک شکاف کوچک در شکم قرار داده می شود، وجود داشته باشد. با حرکت دادن لاپاراسکوپ گرداگرد شکم، جراح می تواند وضعیت ارگان های شکمی را چک کرده و کاشته های آندومتریال را مشاهده نماید.

 با استفاده از لاپاراسکوپی می توان دیواره و اعضای داخلی شکم را بهتر مشاهده کرد.

این دوربین را از ناف وارد شکم کرده و با ایجاد سوراخ های فرعی در اطراف شکم، ابزار های مورد نیاز را وارد شکم می کنند. به همراه این ابزار ها به منظور ایجاد دید بهتر برای معاینه و جراحی گاز دی اکسید کربن را راخل شکم می کنند. با این تکنیک پیشرفته علاوه بر تشخیص بیماری و درمان آن، چسبندگی های رحمی، کیست های تخمدان و سایر بیماری های این ناحیه را مشاهده کرده و درمان نمود.

درمان اندومتریوز با لاپاراسکوپی

در این نوع درمان متخصصین با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپ می توانند جراحی انجام دهند. این روش در واقع هم تشخیصی است و هم درمانی.

در این جراحی ابتدا برش هایی در بخش های زیر شکمی ایجاد می شود و این دستگاه از همین مجرا وارد بخش های داخلی رحمی می شود. در نوک این ابزار دوربینی وجود دارد که باعث می شود تصاویری دقیق از نواحی داخلی روی مانیتور شکل بگیرد.

متخصصین به کمک همین تصاویر می توانند تمامی مشکلاتی که ایجاد شده است را مشاهده کنند. در نتیجه روند جراحی با دقت بالایی انجا می شود.

در روند جراحی ایمپلنت های آندومتریوز را برش داده و از بدنه بافت اصلی جدا می کنند.

درمان های اندومتریوز معمولا به صورت درمان جراحی به ویژه در موارد پیشرفته و دردناک و در مواردی به صورت درمانهای دارویی  صورت می گیرد . تصمیم گیری در مورد نحوه درمان باید به عهده پزشکان آشنا با این بیماری صورت پذیرد.با توجه به ماهیت پیشرونده بودن بیماری ، شناسایی به موقع و تعیین نوع درمان بیماری اعم از درمانهای دارویی یا جراحی و نیز  بررسی وضعیت باروری بیمار و پیشنهاد راهکارهای مناسب در زمینه بارداری ، می تواند نقش موثری در جلوگیری از عوارض این بیماری اعم از درد و ناباروری داشته باشد.با توجه به جمعیت بالای بیماران و نیاز به تشخیص زودهنگام بیماری  تشکیل کلینیک فوق تخصصی با حضور متخصصان رشته های مختلف برای تشخیص و درمان اندومتریوز به عنوان یکی از بیماریهای ناشناخته زنان ، از نیازهای مهم حوزه بهداشت و سلامت زنان به شمار می رود.

از اصلی ترین و تنها ترین روش های درمانی آندومتریوز می توان به جراحی لاپاراسکوپی است. در این روش ضایعاتی که باعث چسبندگی رحم شده، کیست های تخمدان و بافت های ضایعی که باعث بروز بیماری شده است برداشته می شود. سپس همه اندام ها به موقعیت نرمال خود باز می گردند. این بازگشت سبب کاهش درد ها و بهبود باروری می شود.جراحی سنتی چه بصورت جراحی شکمی و چه از راه لاپاراسکوپی بصورت برداشتن یا تخریب ضایعات انجام می شود و می تواند باعث فرونشاندن علائم شده و باعث شود که در برخی موارد حاملگی اتفاق افتد. همانند دیگر درمان ها، به هر حال عود بیماری شایع است.

درمان دارویی

درمان های هورمونی شامل قرص های جلوگیری، داروهای پروژسترونی مانند مدروکی پروژسترون (Medroxy Progesterone)، یک مشتق تستوسترون بنام دانازل(Danazol) و آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین مانند لوپرولاید (Leuprolide) می باشند. عوارض جانبی برای برخی زنان در همه انواع درمان های هورمونی مشکل آفرین است. از آنجا که حاملگی اغلب موجب بهبودی و تخفیف موقت علائم می شود و نیز چون اعتقاد بر این است که هر چه بیماری بیشتر طول بکشد احتمال نازایی بیشتر است، به زنان مبتلا به اندومتریوز اغلب توصیه می شود که حاملگی را عقب نیندازند. فاکتورهای دگیر نیز ممکن است تصمیم به حاملگی را مشکل تر سازند.

جراحی باز اندومتریوز

برای درمان آندومتریوز برخی از متخصصان جراحی باز را توصیه می کنند. که یک برش عرضی یا طولی روی شکم ایجاد می کنند. همچنین تمامی عضلات در مسیر رسیدن به رحم نیز برش داده می شود تا جراح به رحم دسترسی داشته باشد. این جراحی کاملا تهاجمی به شمار می رود و امکان بروز عفونت و بیماری های دیگر بعد از جراحی وجود دارد.همچنین ممکن است چسبندگی هایی در محل جراحی ایجاد شود.

برداشتن رحم و تخمدان

برداشتن رحم و تخمدان به عنوان یک درمان قطعی در نظر گرفته می شود ولی تحقیقات زیاد میزان بالایی از ادامه بیماری یا بازگشت دوباره را نشان داده است و به این دلیل زنان نیاز به داشتن آگاهی به مراحلی دارند که برای محافظت از خود باید آنها را اجرا نمایند. معمولا برای تسکین دردهای اندو، مسکن تجویز می شود. درمان با هورمونها با هدف توقف تخمک گذاری برای هر مدت ممکن انجام می شود و می تواند اندو را گاهی طی دوره درمان و گاهی برای ماه ها یا سالها به خاموشی ببرد.

جراحی اندومتریوز از طریق لاپاراسکوپی

جراحی از راه لاپاراسکوپی (Laparoscopy Operative) که در اصطلاح به آن لاپاراسکوپی اندومتریوز گفته می شود، به سرعت جانشین جراحی شکمی باز شده است. این جراحی با ابزار دقیق و ظریفی انجام می شود. جراحی کامل که به وسیله برداشتن رحم و برداشتن همه ضایعات و نیز تخمدان (برای جلوگیری از تحریک هورمونی بیشتر) انجام می شود در مواردی که بیماری شدیدو طولانی باشد ضروری خواهد بود. در جراحی لاپاراسکوپی اندومتریوز از طریق ۳ الی ۴ شکاف که به اندازه ۰.۵ الی ۱ سانتی متری است، لوله ای وارد حفره لگنی شده واقدام به برداشتن ضایعات از روی حالب، مثانه، روده و رحم وتخمدان می کنند.در این روش میزان خونریزی وعفونت کمتر وبهبود سریع تر می باشد.

مزایای اندومتریوز با لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی اندومتریوز به نسبت جراحی باز و درمان به این وسیله مزایای زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • کمترین میزان برش و جراحت
  • کمترین میزان دوره نقاهت به دلیل غیر تهاجمی بودن روش درمان
  • درد اندک بعد از انجام جراحی
  • انجام تمامی فعالیت های روزانه بعد از اتمام جراحی
  • عدم ایجاد برش بر روی شکم و حفظ زیبایی شکم
  • عدم ایجاد چسبندگی
  • عدم ایجاد فتق
  • عدم ایجاد عفونت بعد از عمل

آمادگی قبل از جراحی لاپاراسکوپی اندومتریوز

قبل از لاپاراسکوپی اندومتریوز، یک سری اقدامات ضروری باید انجام شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

معاینات تشخیصی

گاهی اوقات متخصص زنان با معاینه لگنی می تواند ضایعات آندومتریال را تشخیص دهد و علائم اغلب وجود اندو را آشکار می سازند ولی انجام این کار درست نیست که بدون اثبات توسط لاپاروسکوپ به درمان اندو پرداخت. لاپاراسکوپی همچنین محل، وسعت و اندازه ضایعات را نشان می دهد و می تواند به پزشک و بیمار در تصمیم گیری آگاهانه و بلند مدت در مورد درمان و حاملگی کمک کند. درمان: با گذشت سالها، درمان اند و گوناگون شده ولی هنوز درمان مطمئنی پیدا نشده است.

تصویربرداری برای تشخیص اندومتریوز

برای تشخیص و درمان آندومتریوز هیچ گونه آزمایش و تصویر برداری وجود ندارد و سونوگرافی از تخمدان ها میتواند تا حدودی کمک کننده باشد.

انجام سونوگرافی هایی مانند واژینال و رکتال به خانم های عزیز توسط متخصص زنان تجویز می شود.

همچنین از برخی از آزمایش های خوت مانند   CA.125و CA.9-19 وamh برای تشخیص بهتر انجام می شود.

با این حال در برخی از افراد این نتایج عادی بوده ولی بیماری در مراحل پیشرفته ای است.

در حالت کلی این اقدامات به صورت زیر است :

  1. مشاوره با پزشک: قبل از عمل، حتما جلسه مشاوره با پزشک خود داشته باشید و درباره نیاز به لاپاراسکوپی اندومتریوز صحبت کنید. پزشک شما می‌تواند جزئیات عمل را شرح دهد و به شما در مورد مزایا، محدودیت‌ها، و ریسک‌های مربوط به روش اندومتریوز اطلاعات بدهد.
  2. آزمایش های قبل از عمل: پزشک ممکن است قبل از عمل برخی ازمایش هایی را تجویز کند. این آزمایش ها می‌توانند شامل آزمایش خون، آزمایش ادرار، آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا رادیوگرافی و سایر آزمایشات تشخیصی باشند. این آزمایشات به پزشک کمک می‌کنند تا وضعیت رحم و اندومتر را ارزیابی کند و آمادگی شما را برای عمل تعیین کند.
  3. تهیه توصیه‌نامه از پزشکان دیگر: اگر پزشک شما توصیه کرده است، ممکن است نیاز به تهیه توصیه‌نامه از پزشکان دیگری که قبلاً مراجعه کرده‌اید، باشد. این توصیه‌نامه‌ها ممکن است شامل تشخیص‌ها، روش‌های درمانی قبلی و نظرات متخصصان دیگر درباره انجام لاپاراسکوپی اندومتریوز باشد.
  4. آمادگی جسمانی: برخی آمادگی‌های جسمانی نیز قبل از عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز لازم است. پزشک ممکن است شما را به رژیم غذایی خاصی مانند پرهیز از مصرف غذا و نوشیدنی در مدت زمان مشخصی قبل از عمل، متوقف کردن مصرف داروهای خاص قبل از عمل و محدودیت‌های دیگر توصیه کند. اطمینان حاصل کنید که دستورات پزشک را به دقت دنبال کنید.
  5. بررسی تاریخچه پزشکی: به پزشک خود درباره تاریخچه پزشکی خود اطلاع دهید. اطلاعاتی مانند بیماری‌های قبلی، عمل‌های جراحی قبلی، داروهای مصرفی، آلرژی‌ها و عوارض ناخواسته از داروها را به پزشک اعلام کنید. این اطلاعات به پزشک کمک می‌کند تا ریسک‌های مرتبط با عمل را بررسی کند و بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب کند.
  6. حضور همراه: در نهایت، در نظر داشته باشید که برای عمل لاپاراسکوپی اندومتریوز، ممکن است به همراهی یک شخص از خانواده یا دوست نیاز داشته باشید. این شخص می‌تواند شما را در روز عمل همراهی کند و پس از عمل به شما کمک کند.

مهم است که با پزشک خود در ارتباط باشید و هر گونه سوال یا ابهامی را قبل از عمل مطرح کنید. همچنین، دقیقاً به دستورات پزشک پیروی کنید و هرگونه دارویی که ممکن است قبل از عمل مصرف کنید را به او اطلاع دهید.

مراقبت های بعد از جراحی لاپاراسکوپی اندومتریوز

  • بعد از جراحی لاپاراسکوپی اندومتریوز مانند عمل هایی که شکم باز می شود مانند لاپاراتومی بیمار باید ۸ تا ۱۲ ساعت بیمار باید ناشتا باشد و چیزی نخورد .
  • بعد از گذشت ۱۲ ساعت نوشیدن مایعات ساده بلامانع می باشد .
  • به تدریج بعد از گذشت ۱۲ ساعت ابتدا غذاهای نرم و سبک و سپس غذای سفت میل شود.
  • بعد از عمل تا ۲ الی ۳ روز باید فرد مراقب حرارت بدن باشد در صورتی که دچار تب و لرز شود حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کند . زیرا احتمال عفونت وجود دارد .
  • درد بعد از لاپاراسکوپی خیلی کم می باشد که در صورت ناراحتی فرد می تواند با مشورت پزشک خود از داروهای مسکن به صورت خوراکی یا وریدی استفاده کند.

در این مقاله انواع موضوعاتی که در خصوص آندومتریوز و به خصوص لاپاراسکوپی اندومتریوز که یکی از روش های نوین در عصر حاضر برای درمان آن است، صحبت کردیم. پیشنهاد می کنیم در صورتی که تجربه ای در این زمینه دارید و یا نکته ای وجود دارد که در این مقاله نیامده است با ما به اشتراک بگذارید. بخشی که با عنوان بخش کامنت ها تدارک دیده شده است به منظور افزایش ارتباط ما با شما مخاطبین عزیز است.

از سوی دیگر توصیه می کنیم در صورت مواجهه با علائم این عارضه حتما سریعاً به یکی از بهترین جراح لاپاراسکوپی مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان به سرعت آغاز شود.

ما دکتر اعظم مهدوی را توصیه می کنیم که بهترین روش درمانی را در نظر گرفته و می توانند با لاپاراسکوپی به درمان کیست اندومتریوز بپردازند، چرا که تجربه کافی و لازم را در این حوزه دارند.

سوالات متداول

عکس دکتر مهدوی1

دکتر اعظم السادات مهدوی

متخصص زنان، زایمان و نازایی ، جراح زیبایی زنان درسابقه كاري ايشان خدماتي مانند مدرس مركز اندومتريوز ابن سينا براي آموزش جراحي لاپاراسكوپي اندومتريوز ومسئول آموزش لاپاراسكوپي دربيمارستان ميلاد تهران ديده مي شود.

2 پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *