آیا می دانستید تست پاپ اسمیر میتواند به میزان قابل توجهی از بروز سرطان گردن رحم را کاهش می دهد ؟ آیا می دانستید با انجام این تست می توانید به تشخیص به موقع ازپیشرفت سرطان جلوگیری کرد؟در ادامه به طور مفصل درباره این تست می پردازیم .
تست پاپ اسمیر چیست؟
پاپ اسمیر به افتخار پزشک یونانی جرج پاپانیکولا چنین نامگذاری شده است . این پزشک روشی را برای ارزیابی سلول شناسانه سلول های گردن رحم توصیف کرد که به کمک آن می توان افراد را از نظر داشتن سرطان گردن رحم ارزیابی کرد.
تست پاپ اسمیر برای چه افرادی توصیه میشود؟
در کل، توصیه میشود که آزمایش پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سالگی شروع کنید. همچنین، انجام آزمایش پاپ اسمیر در لیست آزمایشهای قبل از بارداری نیز توصیه میشود. اگر از زمان آخرین آزمایش پاپ اسمیر شما گذشته و یا وضعیت دهانه رحم نیاز به بررسی دارد، پزشک ممکن است آزمایشهای غربالگری پاپ اسمیر و HPV قبل از بارداری را به شما پیشنهاد دهد.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
در ابتدا پزشک از شما می خواهد روی تخت دراز بکشید. دو رکاب در قسمت پایین تخت قرار دارد از فرد خواسته می شود پاها را در رکابها قرار دهد. با این روش پاها از هم باز شده و معاینه واژن برای پزشک امکان پذیر می شود. در این حالت نفس عمیق بکشید و استرس نداشته باشید. پزشک از وسیله ای به نام اسپکولوم که از جنس پلاستیک و فلز برای باز کردن دیواره واژن استفاده می کند. سپس از برس کوچکی به نام سیتو برای نمونه برداری استفاده می کند. این کار کمی درد دارد ولی سعی کنید نفس عمیق کشید زیرا مدت زمان کمی می برد.
با پاپ اسمیر چه بیماریهایی را میتوان تشخیص داد؟
مواردی که با تست پاپ اسمیر تشخیص داده میشود، به شرح زیر است :
تشخیص سرطان با پاپ اسمیر
غربالگری با تست پاپ اسمیر میزان بروز سرطان دهانه گردن رحم را تا ۷۰% کاهش داده می دهد. بسیاری از متخصصین یک فن آوری سلول شناسی گردن رحم را که اساس مایع دارد ، جایگزین پاپ اسمیر کرده اند . این فن آوری به پزشکان امکان می دهد همان نمونه را برای آزمایش HPV-DNA به کارببرند.
تشخیص HPV با تست پاپ اسمیر
کاندوم به طور کامل بیمار را در برابر HPV محافظت نمی کند . علت این موضوع انتقال از طریق اسکرتوم لابیا است . انواع ۱۶، ۱۸ و ۳۱ HPV به احتمال بیشتری توانایی بالقوه سرطان زایی دارد . سایر عوامل اپیدمیولوژیک که ممکن است خطر پیدایش سلول های غیرطبیعی را در گردن رحم افزایش دهند عبارتند از :
- رابطه جنسی در سنین پایین
- داشتن شرکای متعدد جنسی
- داشتن یک شریک جنسی که سابقه تماس با شرکای جنسی متعددی دارد .
- سیگار کسیدن
- بیماری های منتقل شونده از طریق جنسی
- نقص ایمنی
واکسن گارداسیل برای مقابله با HPV از نوع ۱۶و۱۸ موثر است . این دو نوع HPV هفتاد درصد از سرطان های گردن رحم را باعث می شود . این واکسن در سه دوز در ماههای ۰، ۲ و ۶ تجویز می شود . این واکسن برای افرادی که در سنین ۱۱ تا ۲۶ سال می باشند توصیه می شود. پاپ اسمیر و غربالگری از نظر HPV قبل از واکسیناسیون لازم است.
انواع روش های مختلف تست پاپ
انواع روش های آزمایش پاپ به شرح زیر است :
تست پاپ اسمیر (روش مستقیم)
یکی از روشهای مورد استفاده برای انجام پاپ تست و غربالگری سرطان دهانه رحم، آزمایش پاپ اسمیر (اسمیر مستقیم) است. در این روش، پزشک با استفاده از برس مخصوص، یک نمونه از سلولهای دهانه رحم و مجاری واژن را جمعآوری کرده و روی لام (اسلایدر) شیشهای پخش میکند. سپس نمونه به آزمایشگاه ارسال میشود تا تحت بررسیهای میکروسکوپی قرار گیرد.
با این حال، این روش محدودیتهایی دارد. احتمال باقی ماندن نمونه موردنظر روی وسایل نمونهگیری و ناکافی بودن نمونه برای بررسی و تشخیص قطعی در آزمایشگاه بالاست. همچنین، وجود خون، مخاط یا موکوس روی لام و همپوشانی سلولها ممکن است باعث عدم وضوح قابلمشاهده سلولها شود. این موارد باعث ایجاد احتمال منفی کاذب میشود، به این معنی که نتیجه تست بیمار را به عنوان نرمال و طبیعی نشان میدهد، در حالی که سلولهای پیش سرطانی وجود داشتهاند که به دلایل ذکرشده قابلتشخیص نبودهاند.
آزمایش پاپ تین پرپ
این روش، یک روش یک روش پیشرفته است که بهترین گزینه در مقایسه با روشهای قبلی میباشد. این روش دقت و حساسیت بالاتری دارد.
در این روش، سلولهای مورد نظر مانند روش قبل، جمعآوری میشوند، اما به جای قرارگیری بر روی لام، بهطور کامل در یک محلول نگهدارنده قرار میگیرند و سپس به آزمایشگاه ارسال میشوند. در آزمایشگاه، با استفاده از دستگاه اتوماتیک و مخصوص، خون، موکوس و سایر عوامل مانند آلودگیها جدا میشوند و سلولها به صورت اسمیرهای تک لایه (یک لایه یکنواخت) روی لام منتقل میشوند. این روش باعث میشود که تمامی نمونه جمعآوریشده برای تشخیص در دسترس قرار گیرد و اثر مداخلهگران مانند خون، سلولهای التهابی و موکوس حذف شود.
به علاوه، به دلیل انتقال سلولها به صورت تک لایه به روی لام، احتمال تجمع و همپوشانی سلولهای اپی تلیال که در روشهای قبلی ممکن بود، از بین میرود و هر سلول به صورت جداگانه قابل مشاهده است.
در چه مواردی باید از تست پاپ اسمیر صرف نظر کرد؟
در موارد زیر باید از انجام تست پاپ اسمیر صرف نظر کرد :
پس از جراحی و برداشتن کامل رحم
با تأیید پزشک خود میتوانید تصمیم بگیرید که آیا میخواهید آزمایش پاپ اسمیر را ادامه دهید یا قطع کنید. اگر هیسترکتومی به دلیل بیماری غیرسرطانی مانند فیبروم رحم انجام شده باشد، باید تست پاپ اسمیر را متوقف کنید. اما اگر عمل جراحی برای برداشتن رحم به دلیل تغییرات پیش سرطانی یا سرطان دهانه رحم انجام شده باشد، پزشک ممکن است این آزمایش را بهطور روتین توصیه کند.
در سنین بالاتر از ۶۵ سال
اگر آزمایشهای قبلی برای سرطان دهانه رحم منفی بوده باشند و شما بالای ۶۵ سال سن داشته باشید، پزشک متخصص بهطور کلی موافقت میکند که انجام آزمایش پاپ اسمیر را متوقف کنید.
زمان انجام پاپ اسمیر
انجام پاپ اسمیر به صورت سالیانه برای همه زنان توصیه می شود. این کار ۳ سال پس از نخستین مقاربت یا از ۲۱ سالگی ( هر کدام زودتر اتفاق افتادند ) شروع می شود . برخی پزشکان توصیه می کنند غربالگری در زنان کم خطر هر سه سال یکبار انجام شود . همچنین انجام این تست بعد از ۷۰ سالگی متوقف شود.
شرایط انجام تست پاپ اسمیر
زنانی که رحم آن ها برداشته می شود دیگر نیاز به انجام این تست ندارند . این تست به طور ۱۰۰ درصد تشخیص قطعی نیست و در صورتی که نتایج غیرطبیعی باشد نیاز به سایر آزمایشات دارد .
نتیجه گیری
اکثر موارد سرطان گردن رحم در زنانی رخ می دهد که اصلا غربالگری نشده اند یا بطور کامل تحت برنامه غربالگری نبوده اند و همین طور آنهایی که پاپ اسمیر غیر طبیعی داشته اند ولی براساس توصیه های درمانی پیگیری نشده اند.