اندومتریوز نوعی بیماری در زنان است که انتشار اندومتریوم به خارج از این قسمت را سبب می شود. امکان اینکه بافت اندومتر در اندام هایی همچون تخمدان و لوله های فالوپ مشخص شود، زیاد است. این بیماری که معمولا در سنین باروری اتفاق می افتد، خیلی کم تر اتفاق می افتد که افرادی که در دوران نزدیک به یائسگی هستند نیز دچار این بیماری شوند. عوارضی که اندومتریوز بر کیفیت زندگی افراد می گذارد به صورت طولانی مدت، می تواند خطرات جدی را در پی داشته باشد. از رایج ترین علائم و عوارض اندومتریوز، می توان به درد حین رابطه جنسی، درد لگن و پریود و همچنین درد دوران بارداری اشاره کرد.
یکی از عمده ترین و مهم ترین عوارض اندومتریوز، ناباروری است، چرا که ممکن است به لوله های فالوپ و تخمدان ها آسیب وارد کند. عوارض خفیف تا متوسط از جمله شدت بیماری اندومتریوز است که هر فردی ممکن است هر کدام از این ها را تجربه کند. ممکن است افراد بدون اینکه نیازی به درمان داشته باشند.
می توان گفت که نیمی از خانم ها و یا یک سوم آن هابه خاطر مشکل اندومتریوز، با مشکل ناباروری دست و پنجه نرم می کنند. بری وقوع بارداری تخمک باید از تخمدان ها رها شود و پس از آن وارد لوله های فالوپ شود. لوله های فالوپ تخمک همراه با اسپرم تلقیح می یابد و با چسبیدن به دهانه رحم رشد پیدا می کند.
در نهایت ممکن است بدون درمان قادر به بارداری باشند. تقریبا یک سوم تا نیمی از خانم های مبتلا به اندومتریوز در باردار شدن با مشکلاتی رو به رو هستند. به منظور وقوع بیاورد. بیماری اندومتریوز سبب انسداد لوله های فالوپ شده و مانع از یکی شدن تخمک و اسپرم می گردد. در برخی موارد متخصصین به بیماران توصیه می کنند بارداری را به تاخیر بیندازند زیرا این شرایط با گذشت زمان بهتر می گردد.
به طور کلی استفاده از دارو در خط اول درمان قرار دارد. اگر استفاده از داروها به رفع ناباروری کمکی نکند در آن صورت باید با استفاده از جراحی اقدام به برداشت ضایعات اندومتریوز نمود. اما با این حال جراحی نیز تضمین نمی کند فرد به طور صد در صد قادر به بارداری خواهد بود. اگر این اقدامات موثر واقع نشود در آن صورت انجام آی وی اف به عنوان گزینه کمک باروری مطرح می گردد، اگر چه خانم های مبتلا به اندومتریوز در مقایسه با سایر بیماران شانس کمتری در داشتن آی وی اف موفق دارند.
بیش تر بخوانید : لاپاراسکوپی کیست تخمدان
عوارض اندومتریوز
اندومتریوز بدخیم چه عوارضی دارد؟ امکان بارداری همراه با اندومتریوز وجود دارد؟ اندومتریوز یک بیماری خطرناک است که در مقالات پیشین هم در رابطه با آن بحث شده است. به دلیل اهمیت بیماری آندومتریوز ما در ادامه این مقاله به بررسی عوارض اندومتریوز می پردازیم. اگر شما هم اطلاع کافی در رابطه با راه های درمان و عوارض این بیماری ندارید ادامه مطلب را مطالعه کنید .
کوتاه بودن فواصل بین قاعدگی ها ، قاعدگی های شدید، افزایش طول مدت خونریزی که احتمالا با اختلالات قاعدگی مرتبط است.
خطر ابتلا به اندومتریوز در افراد قد بلند بیشتر و در افراد سنگین وزن کمتر است. آندومتریوز ممکن است با علائم شدید گوارشی (تهوع، استفراغ، سیری زود هنگام، نفخ، تغییر عادات مدفوع) همراه باشد. درد، شروع دیس منوره چندین سال پس از منارک، قویا مطرح کننده اندومتریوز است.
اغلب درد این بیماری قبل از شروع قاعدگی شروع می شود و در تمام طول قاعدگی ادامه می یابد. درد اغلب دو طرفه است. علائم موضعی احتمالا ناشی از درگیری رکتوم، حالب و مثانه است و گاهی کمر درد نیز بروز می کند.
شدت درد لگن با شدت اندومتریوز ارتباطی ندارد. اما تمام ضایعات اندومتریوز و حتی جزئی و خفیف با درد لگنی همراهند.
شیوع دیس منوره در زنان مبتلا به اندومتریومای تخمدانی در مقایسه با سایر مناطق کمتر است.
اندومتروما مارکری است که در شدت ضایعات عمقی انفیلتراتیو در نظر گرفته می شود. درد شدید لگنی و علائم گوارشی و دفع دردناک به طور ثابت در اندومتریوزی که به طور عمیق در زیر صفاق انفیلتره شده است، اتفاق می افتد. بین تراکم عصب گیری ضایعات اندومتریوزی و علائم درد ارتباط نزدیکی وجود دارد.
مکانیسم های احتمالی درد در اندومتریوز
- ایجاد چسبندگی
- ضخیم شدگی فیبروتیک
- التهاب موضعی صفاق
- ارتشاح عمقی همراه با تخریب بافتی
- تجمع خون قاعدگی در نقاط اندومتریوتیک که با حرکت بافت ها سبب کشش دردناک آن ها می شود.
نازایی با آندومتریوز
کاهش میزان باروری ماهانه در زنان مبتلا به اندومتریوز خفیف یا جزئی نسبت به زنان با نازایی بدون توجیه
اثر منفی کیست اندومتریوتیک تخمدان بر تخمک گذاری خود به خودی
کاهش میزان لانه گزینی جنین بعد از IVF در زنان مبتلا به اندومتریوز
کاهش میزان باروری ماهانه و میزان بارداری تجمعی بعد از تلقیح اسپرم اهدایی به زنان مبتلا به اندومتریوز خفیف یا جزئی
لازم به ذکر است که مدرکی مبتنی بر ارتباط اندومتریوز با سقط راجعه موجود ندارد و با درمان آندومتریوز، میزان سقط خود به خودکاهش پیدا نمی کند.
نتیجه گیری
یکی از روش های موثر در تشخیص و درمان اندومتریوز ، لاپاراسکوپی اندومتریوز می باشد . در این روش به محض تشخیص می توان اندومتریوز را برش داد و خارج کرد. با بزرگ شدن اندومتریوز و حتی پیشرفت تا ناحیه مقعد، درمان با لاپاراسکوپی انجام می شود.