زندگی بعد از هیسترکتومی یکی از مسائل مهمی است که بسیاری از بانوان نسبت به آن حساس هستند. به خصوص برای افرادی که قصد فرزندآوری داشته اند. در حالت کلی، به دلیل اینکه پس از این جراحی، یک سری تغییرات ایجاد شده و خانم ها وارد مرحله جدیدی از زندگی شده اند، از نظر بار روانی و احساسی بسیار حساس هستند.
زندگی زنان بعد از هیسترکتومی و برداشتن رحم
همانطور که میدانید، رحم یکی از حساس ترین و مهمترین اندام در بدن خانم هاست که با وجود مشکل برای این عضو ممکن است فرد دچار مشکلاتی در بارداری شود. خانم هایی که آرزوی بچه دار شدن داشته اند، پس از این جراحی، روحیه آن ها ضعیف شده و دچار افسردگی می شوند. زیرا دیگر نمیتوانند برای بارداری اقدام کنند. این شرایط برای بانوانی که هیچ فرزندی ندارند و تاکنون تجربه بارداری و زایمان نداشته اند، سخت تر است.
بانوان زندگی متفاوتی را بعد از عمل برداشتن رحم تجربه میکنند و باید به مرور زمان با این موضوع کنار بیایند و مشکلات خود را پشت سر بگذارند. البته ناگفته نماند که گاهی این جراحی ها به طور کامل انجام نمیشود، به این معنا که بخشی از رحم برداشته میشود و مابقی این عضو باقی میماند که هنوز جایی برای امیدواری به جهت بچه دار شدن برای خانم ها باقی میماند. به هر حال سعی کنید قبل از انجام هیسترکتومی حتما با دکتر زنان خود در رابطه با این موارد مشورت کنید که با افسردگی بعد از آن مواجه نشوید.
اثرات عاطفی جراحی هیسترکتومی
با انجام جراحی هیسترکتومی، می توان شاهد تاثیر منفی در زندگی خانم ها بود. ممکن است این جراحی حتی در سنین پایین و برای افراد جوان نیز لازم باشد. این جراحی می تواند مسیر زندگی فرد را تغییر دهد و او را دچار افسردگی کند. زندگی پس از جراحی هیسترکتومی برای فرد سخت می شود، به همین دلیل حمایت اطرافیان و به خصوص شریک زندگی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
علل ایجاد افسردگی بعد از عمل هیسترکتومی
علل افسردگی پس از جراحی هیسترکتومی در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است. برخی از عللی که سبب افسردگی پس از این جراحی می شوند را ذکر خواهیم کرد. ضمن اینکه جهت بارداری پس از این جراحی باید این مساله را با بهترین متخصص زنان در میان بگذارید.
- از دست دادن قدرت باروری
- کاهش رضایت جنسی
- از دست دادن قاعدگی
- تغییرات هورمونی شدید
بیش تر بخوانید => انواع جراحی هیسترکتومی
زندگی بدون داشتن رحم و پس از جراحی هیسترکتومی به چه شکلی است؟
یکی از دغدغه ها و سوالاتی که برای افرادی که جراحی هیسترکتومی را انجام داده اند، این است که آیا پس از این جراحی امکان فرزند آوری وجود ندارد؟ آیا برای همیشه باید با بچه دار شدن خداحافظی کرد؟ زندگی بدون رحم برای بانوان با مواردی چون عدم امکان بارداری و قطع عادت ماهانه همراه است. بنابراین همانطور که دانستید، این عمل یک تغییر بسیار بزرگ برای خانم ها است که چالش های زیادی را هم از نظر سلامت جسمی و هم روحی برای آن ها به همراه دارد. در نبود رحم و از بین رفتن عادت ماهانه، هیچ لانه گزینی انجام نمیشود و فرد نمیتواند بچه دار شود. در واقع زندگی بدون رحم بسیار سخت است اما بهتر است در این زمینه به توصیه های متخصص زنان خود عمل کنید.
سوالات متداول
پس از هیسترکتومی، رحم شما برداشت میشود و بنابراین شما دیگر قادر به باروری نخواهید بود. اگر قصد داشته باشید بچه داشته باشید، باید از روشهای جایگزین مانند جراحی تلقیح جنین (IVF) استفاده کنید.
پس از جراحی هیسترکتومی فرد همچنان قادر به برقراری رابطه جنسی است. با این حال، تغییراتی ممکن است در حساسیت و جریان خون به نواحی تناسلی رخ دهد. برخی از زنان ممکن است پس از هیسترکتومی تغییراتی در لیبیدو (میل جنسی) یا تجربه آرزوهای جنسی داشته باشند. مهم است که با شریک زندگی خود در ارتباط باشید و در صورت نیاز با متخصص مشاوره جنسی ملاقات کنید.
پس از جراحی هیسترکتومی، فرد ممکن است با شاهد تغییراتی در بدن خود شود. برخی از تغییرات شامل تغییر در الگوی قاعدگی، کاهش علائم قاعدگی، تغییرات در لیبیدو (میل جنسی)، تغییر در ترشحات مهبلی و تغییر در تناوب ادرار و مدفوع میشود. در برخی موارد، ممکن است هورمونهای تناسلی نیز تغییر کنند و عوارض هورمونی مانند همانند هایپرتانسیون و هایپوتیروئیدی رخ دهد.
پس از جراحی هیسترکتومی، در صورتی که رحم و تخمدانهای برداشت شده باشند، ممکن است به مصرف هورمون ها نیاز باشد. پزشک میتواند بررسی کند که آیا نیاز به هورمونهای جایگزین دارید یا خیر و در صورت لزوم، داروهای هورمونی برای رفع عوارض مرتبط با کاهش هورمونها تجویز کند.
زمان بهبودی پس از هیسترکتومی بستگی به نوع جراحی، روش واژینال یا لاپاراسکوپی، و عوامل فردی شما دارد. اما به طور کلی، ممکن است برای تقویت بدن و بهبود کامل، چند هفته یا حتی چند ماه طول بکشد. در طول این دوره، فرد باید از دستورات پزشک خود پیروی کنید.