در این صفحه سعی می کنیم تا به سوالات متداول لاپاراسکوپی که ممکن است برای بیماران قبل و بعد از انجام جراحی لاپاراسکوپی ایجاد شود ، پاسخ دهیم .از آنجا که سوالات بسیاری پیرامون لاپاراسکوپی و آندومتریوز از دکتر اعظم السادات مهدوی پرسیده می شود ، به همین دلیل چند مورد از شایع ترین آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم . .
لاپاراسکوپی چیست؟
لاپاراسکوپ، تلسکوپ ویژه ای است که تنها استفاده پزشکی دارد و برای پزشکان این امکان را فراهم می کند که به بررسی حفره های شکمی بپردازند. لاپاراسکوپ در داخل حفره های شکم قرار می گیرد و تصویر در مانیتور دیده می شود.
مزایای لاپاراسکوپی چیست؟
دوره نقاهت این روش بسیار کوتاه بوده و بیماران تنها یک یا دو روز بعد از جراحی به زندگی عادی خود بر می گردند. در این روش از برش های بسیار کوچکی استفاده می شود، در نتیجه بیماران کمترین میزان درد را در زمان جراحی و در دوران نقاهت خواهند داشت. میزان انتقال عفونت در این روش نیز بسیار کم است.
لاپاراسکوپی در چه مواردی انجام می شود؟
لاپاراسکوپی در معاینات لگنی و شکمی به منظور بررسی کیست های تخمدانی، فیبروم های رحمی و یا بستن لوله های رحم استفاده می شود. هم چنین از این روش در تشخیص و بررسی علل نازایی زنان نیز استفاده می شود.
آیا لاپاراسکوپی درد دارد؟
نمی توان گفت که لاپاراسکوپی کاملا بدون درد است، اما میزان درد این جراحی بسیار کم است. در این روش، ۴ تا ۶ شکاف بر روی شکم ایجاد می شود، و ابزارهای جراحی در داخل حفره شکمی قرار می گیرند.
دوره نقاهت بعد از لاپاراسکوپی به چه صورت است؟
بیشتر بیماران بسته به نحوه انجام روش، بعد از گذشت ۱ تا ۲ روز از جراحی، به زندگی عادی بر می گردند. بعد از جراحی، احتمال درد اطراف برش ها وجود دارد، که با مصرف مسکن درد تسکین می یابد. بیماران می توانند استحمام را داشته باشند، اما باید از رفتن به وان حمام و یا استخر خودداری کنند.
آیا امکان انجام جراحی دیگری به طور همزمان با لاپاراسکوپی وجود دارد؟
بله، جراحی مثانه و برطرف کردن مشکلات بی اختیاری ادرار، امکان پذیر خواهد بود.
لاپاراسکوپی برای چه کسانی ممنوع می باشد؟
افرادی که مشکلات قلبی و یا ریوی دارند، نباید از این روش استفاده کنند. لاپاراسکوپی محدودیت سنی نیز دارد، افرادی که بالای ۶۰ سال هستند، گزینه مناسبی برای جراحی لاپاراسکوپی نیستند.
چرا به جای جراحی باز،لاپاراسکوپی انجام دهم؟
نسبت به جراحی باز، لاپاراسکوپی مزایای بسیار زیادی دارد که کوتاه بودن دوره نقاهت و بستری در لاپاراسکوپی ، کاهش خطر عفونت در جراحی لاپاراسکوپی به دلیل ایجاد برش های کوچک نسبت به جراحی باز و متحمل شدن درد کمتر بیمار در لاپاراسکوپی اشاره کرد.
کاربرد جراحی لاپاراسکوپی در چه زمانی است ؟
امروزه از جراحی لاپاراسکوپی برای مواردی مانند خارج کردن فیبرومهای رحمی، کیستهای تخمدان، بستن لولههای رحمی، تشخیص علل نازایی در زنان و تشخیص و درمان بیماری آندومتریوز استفاده نموده. در بیماران مبتلا به بیماری آندومتریوز، تنها روش تشخیص قطعی بیماری ، لاپاراسکوپی است . چرا که این بیماری بسیار مهم در رحم خانم ها را نمی توان به کمک آزمایش خون ، سونوگرافی یا معاینه به طور قطعی تشخیص داد و مشاهده ضایعات آندومتریوز تنها به وسیله لاپاراسکوپی امکان پذیر است.
مشکلات جانبی که جراحی لاپاراسکوپی ایجاد می نماید چیست ؟
معمولا در بیشتر جراحی ها، بیشترین خطر در عوارض بعد از جراحی مربوط به خونریزی و عفونت است. از عوارض دیگری که البته امکان ایجاد آن بسیار کم می باشد ، آسیب اعضای شکم ، روده ، مثانه و رگ های خونی است . همچنین ممکن است که در طی جراحی، جراح مجبور باشد که عمل لاپاراسکوپی را تبدیل به عمل باز نماید که امکان آن زمانی وجود دارد که فرد قبلا جراحی باز داشته اند و زخم های زیادی دارد. البته بازهم تاکید می کنیم که ریسک این موارد بسیار کم بوده و در صورتی که برای عمل لاپاراسکوپی به جراح ماهری مراجعه نموده باشید ، امکان ایجاد این مشکل بسیار نادر خواهد بود.
آیا درد جراحی لاپاراسکوپی مانند درد جراحی باز است ؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که جراحی لاپاراسکوپی کاملا فاقد درد نیست ولی نسبت به جراحی باز که روی شکم بیمار برشی به طول ۶ تا ۸ اینچ داده می شود ، بیمار متحمل درد بسیار کمتری خواهد بود. حتی امکان انجام این جراحی در افرادی که قبلا جراحی باز داشته اند ، نیز وجود دارد.
آیا بعد از لاپاراسکوپی امکان بارداری وجود دارد ؟
لاپاراسکوپی تقریبا در تمام زمینه های تشخیصی و درمان کاربرد دارد، این امر بسته به تخصص و تبحر تیم جراحی دارد .یکی از عللی که اندومتریوز ایجاد می شود ، همین ناهنجاری های رحمی است ، در واقع زمانی که خون توانایی خارج شدن از واژن را ندارد و در داخل رحم جمع می شود و برگشت می کند به داخل شکم ، همین امر سبب ایجاد آندومتریوز می شود، که عواقب بعدی اندومتریوز را برای بیمار ایجاد می کند از جمله ، درد، چسبندگی و… از علائم آن می باشد. به هر حال در صورتی که این علائم شدت پیدا کند لازم است تا جراحی صورت گیرد .
بانوان مبتلا به آندومتریوز معمولا نگرانی زیادی در خصوص ناباروری دارند . باید به این افراد گفت نگرانی در این باره بی مورد است خوشبختانه امروزه راهکار های مختلفی برای درمان نازایی وجود دارد که با استفاده از آن می توان نازایی را درمان کرد . دکتر اعظم السادات مهدوی به این افراد بیان می کنند که نگرانی برای نازایی بی مورد است، دلیل ان هم در این است که با تخمدان و عمل تخمک گذاری باروری انجام می شود و رحم تنها عضوی است که جنین را در داخلش نگه می دارد ، در نتیجه می توان با استفاده از تکنیک های به روز از جمله لقاح آزمایشگاهی ، با تخمدان و فرآیند تخمک گذاری عمل باروری را انجام داد .